Tuesday, March 24, 2015

"လူကို ခြန္အားျဖစ္ေစမယ့္ အစားအေသာက္ (၁၈) မ်ိဳး"

"လူကို ခြန္အားျဖစ္ေစမယ့္ အစားအေသာက္ (၁၈) မ်ိဳး"


(၁) အစိမ္းေရာင္ အရြက္ဖားဖား ဟင္းရြက္မ်ား။

ဟင္းနုနယ္၊ ကိုက္လန္၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ ကန္စြန္းရြက္ စတဲ့ စိမ္းေရာင္ျခယ္အရြက္ေတြမွာ ဗီတာမင္နဲ ့ သတၱဳဓာတ္ေတြပါရွိျပီး၊ ကယ္လိုရီနဲပါးတဲ့ အစားအစာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ေဖာလိပ္ဓာတ္တို ့ၾကြယ္၀တာမို ့ ခြန္အားတိုးပြားေစရံုမွ်ုမက၊ စိတ္က်ေရာဂါေတြကိုပါ တို္က္ထုတ္ေပးပါတယ္။

(၂) အေစ့အဆံမ်ား။

ဗာဒံေစ့၊ သစ္အယ္သီး၊ သစ္က်ားသီး၊ သီဟုိေစ့ စတဲ့ အေစ့အဆံေတြမွာ ခံနိုင္ရည္စြမ္းအား ေထာက္ပံ့ေပးတဲ့ ပရိုတင္းေတြပါရွိေနပါတယ္။ ၄င္းတို႔ကို စားသံုးျပီးတဲ့အခါမွာ ခႏၶာကို္ယ္တြင္းရွိ ေကာင္းက်ိဳးျပဳဆဲလ္ေတြကို စြမ္းအားျပည့္ ထုတ္လုပ္ေပးနိုင္ေအာင္ တဖက္တလမ္းမွ အေထာက္အပံံ့ျဖစ္ေပးပါတယ္။

(၃) အဆီမပါေသာအသားမ်ား။

ၾကက္နဲ ့ၾကက္ဆင္သားေတြကို အေရခြံမပါဘဲ စားေပးပါ။ အနီေရာင္အသားေတြ စားတဲ့အခါမွာ အဆီကိုေရွာင္ပါ။ ထို ၾကက္၊ ၾကက္ဆင္၊ အနီေရာင္အသားေတြမွာပါတဲ့ အမိုင္နိုအက္ဆစ္ေတြက ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈကို တိုက္ထုတ္ေပးပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ သံဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီနဲ ့ပရိုတင္းမ်ားပါရွိလို႔ၾကြက္သားမ်ား သန္မာေစပါတယ္။ (အားကစားသမားမ်ား သက္လံု ေကာင္းေစပါတယ္)

(၄) ပင္လယ္ငါးမ်ား။

ပင္လယ္ငါး ဟင္းလ်ာမ်ားကို အနည္းဆံုး ရက္သတၱတ္ ၁-ပတ္မွာ ၃ ရက္ခန္႔စားေပးပါ။ ပင္လယ္ငါးထဲမွာပါတဲ့ ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြက အင္ဆူလင္ပမာဏကို ထိန္းညွိေပးတဲ့အျပင္၊ ဦးေႏွာက္ကိုေကာင္းစြာ
အလုပ္လုပ္ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို သက္သာေစျခင္း၊ အရိုးအဆက္မ်ား သက္ေတာင့္သက္သာ အေကြးအဆန္ ့ျပဳလုပ္နိုင္ျခင္း စသည္တို႔ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳကာ၊ ၾကြက္သားမ်ား တြဲက်ျခင္းကို မျဖစ္ေစပါဘူး။

(၅) ၾကက္ဥမ်ား။

သက္သက္လြတ္ စားသူေတြအတြက္ အသားအစားထိုးအျဖစ္ ခြန္အားျပည့္ ၾကက္ဥကို စားေပးသင့္ပါတယ္။ ၾကက္ဥထဲမွာလဲ အသားေတြလိုဘဲ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ပရိုတင္း၊ ဗီတာမင္မ်ားနဲ ့ သံဓာတ္ေတြ ပါရွိေနပါတယ္။

(၆) ေကာက္ႏွံမ်ား။

လူး၊ ဆပ္၊ ဂ်ံဳ၊ အုတ္၊ စပါး စတဲ့ေကာက္ႏွံေတြကို စားေသာက္ျပီးတဲ့ေနာက္ အခ်ိန္တိုအတြင္းမွာပင္ ခြန္အား ျဖစ္ေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ျပဳျပင္ထားျခင္းမရွိတဲ့ ဆန္လံုးညိုေတြနဲ ့ အညိုေရာင္ေပါင္မုန္႔ေတြက အာနိသင္ပိုရွိၾကပါတယ္။

(၇) ေကာ္ဖီ။

ေကာ္ဖီထဲမွာပါတဲ့ ကဖိန္းဓာတ္ေတြက ၾကည္လင္လန္းဆန္းမႈကို တခဏအတြင္း ေပးႏိုင္္စြမ္းလို႔ ကမာၻေပၚရွိ သန္းေပါင္းမ်ားစြာေသာ လူသားမ်ား ခြန္အားသစ္ျဖည့္တင္းေပးတဲ့ ေကာ္ဖီကို နံက္အိပ္ယာထ ေသာက္ေလ့ရွိေနၾကပါတယ္။

(၈) လၻက္ရည္။

လၻက္ရည္ (အခ်ိဳ)/ လၻက္ရည္ၾကမ္း (ေရေႏြးၾကမ္း)/green tea မ်ားမွာလဲ ေကာ္ဖီထဲမွာလိုဘဲ ကဖိန္းဓာတ္မ်ားပါ ရွိေနပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ L-theanine (ေခၚ) အမိုင္နိုအက္ဆစ္တစ္မ်ိဳး ပါရွိတာေၾကာင့္ လူကို လန္းဆန္းတက္ၾကြေစတဲ့အျပင္ မွတ္ဥာဏ္အား ေကာင္းေစပါတယ္။

(၉) ပဲသီး (ေခၚ) ပဲေတာင့္ရွည္နဲ ့ဗိုလ္စားပဲသီးမ်ား။

အစိမ္းေရာင္ ပဲသီးေတြထဲမွာ သံဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ အမိုင္နိုအက္ဆစ္မ်ားအျပင္ အနီေရာင္အသားေတြမွာ ေတြ႔ရတဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္မ်ားလဲ ပါရွိေနတာေၾကာင့္ ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အမွွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္၀လို႔ အစာေခ်စံနစ္ ကိုေကာင္းမြန္ေစကာ က်မၼာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေစပါတယ္။

(၁၀) ပန္းသီးမ်ား။

ပန္းသီးထဲမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္ေတြအျပင္၊ ဗီတာမင္စီနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြပါရွိသျဖင့္ ခြန္အားကို တိုးပြားေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ပန္းသီးထဲမွာ ပါရွိတဲ့ fructose ဓာတ္က တခဏအတြင္းမွာပင္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို တိုးပြားလာေစပါတယ္။

(၁၁) ဌက္ေပ်ာသီးမ်ား။

ပိုတက္စီယမ္ၾကြယ္၀တဲ့ ဌက္ေပ်ာသီးေတြက ခႏၶာကိုယ္ၾကြက္သားေတြကို ေကာင္းစြာတည္ေဆာက္ေပးလို႔ ခႏၶာကုိယ္အတြက္ အေကာင္းဆံုး အေဖာ္မြန္ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ သစ္သီးမွရတဲ့ သဘာ၀သၾကားဓာတ္မ်ားျဖစ္ေသာ fructose နဲ႔ glucose မ်ားက ခြန္အားျဖစ္ေစျပီး၊ လန္းဆန္းတက္ၾကြမႈကို ျဖစ္ေစပါတယ္။

(၁၂) ေရႊဖရုံေစ့မ်ား။

အမွတ္စဥ္ (၂) မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ အေစ့အဆန္မ်ားလိုဘဲ၊ ေရႊဖရံုေစ့ထဲမွာ ဗီတာမင္၊ ပရိုတင္မ်ားနဲ႔ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေစတဲ့ အဆီဓာတ္ေတြ ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္ မဂနီစီယမ္ဓာတ္ ပါရွိလို႔ ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။

(၁၃) သံပုရာသီးေဖ်ာ္ရည္။

ႏုံခ်ိအားနည္းေနတဲ့အခါ သံပုရာရည္တစ္ခြက္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္လာျပီး၊ ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။ (ထို႔နည္းတူစြာ သဘာ၀အုန္းစိမ္းရည္ စစ္စစ္ကလဲ လူကို ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္)

(၁၄) ဖရဲသီး။

ေရဓာတ္ အေျမာက္အမ်ားရွိတဲ့ ဖရဲသီးကို စားေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးတဲ့အျပင္၊ ဗီတာမင္ဘီ၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ fructose (ေခၚ) သဘာ၀သၾကားဓာတ္တို႔ ပါရွိသျဖင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစပါတယ္။

(၁၅) ဘလူးဘယ္ရီသီး။

ၾကြက္ငယ္မ်ားနဲ ့ဓာတ္ခြဲ စမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ ဘလူးဘယ္ရီသီးထဲမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ အလံုအေလာက္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစတဲ့ “စူပါအသီးအႏွံ” လို႔ ေခၚၾကပါတယ္တဲ့။ ဒါ့ျပင္ အမွတ္စဥ္ (၂) မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ အေစ့အဆံမ်ားလိုဘဲ omega-3 ဖက္တီး အက္ဆစ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိတာမို ့ ဦးေႏွာက္ကို ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။

(၁၆) ပန္းငရုပ္ပြသီး။

ပန္းငရုပ္ပြသီးေတြထဲမွာ မယံုၾကည္နိုင္ေလာက္ေအာင္ ဗီတာမင္စီေတြ မ်ားျပားစြာ ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အမွွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီီနဲ႔ phytochemical lycopene ဓာတ္တို႔ ပါရွိေနလို႔ ေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို သက္သာေစကာ၊ အလြန္အမင္း ေမာပန္းႏြမ္းနယ္မႈကိုပါ ေျပေလ်ာ့ေစပါတယ္။

(၁၇) အနက္ေရာင္ေခ်ာကလက္။

ေလ့လာ စမ္းစစ္ခ်က္မ်ားအရ၊ အမဲေရာင္ ေခ်ာကလက္ေတြဟာ ဦးေႏွာက္သို႔ ေသြးလည္ပတ္စီးဆင္းမႈ အားေကာင္းေစလို႔၊ ေခ်ာကလက္စားျပီးေနာက္ ၂-နာရီ (သို ့မဟုတ္) ၃-နာရီ အတြင္းမွာပင္ သိသိသာသာ စိတ္ဖိစီးမႈေတြ ေျပေလ်ာ့သြားျပီး၊ မွတ္ဥာဏ္အားေကာင္း လာေစပါတယ္။

(၁၈) ဒိန္ခ်ဥ္။

အနီေရာင္ အသားေတြမွာကဲ့သို ့အမိုင္နိုအက္ဆစ္ ပါရွိတာေၾကာင့္ သက္သက္လြတ္စားသူမ်ား ဒိန္ခ်ဥ္ေတြေသာက္ရင္း ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္က ေလးလံထိုင္းမႈိင္းျခင္းနဲ႔ ေမာပန္းႏြမ္းနယ္မႈေတြကိုပါ ေျပေပ်ာက္ေစပါတယ္။

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)

promise.pauk



lutawlupyaw

No comments:

Post a Comment