"ေဆးဘဲဥ (century egg) ကို စားသင့္သလား ???"
ေဆးဘဲဥကို century egg, preserved egg, hundred year egg, thousand year egg, millennium egg , ထံုးဘဲဥ, ဖီတန္ (တကယ္ေတာ့ တရုပ္လိုနာမည္ပါ pidan) လို႔လည္း ေခၚၾကပါတယ္။
ဟိုတေလာက maggi လို႔ေခၚတဲ့ လူျကိုက္မ်ားတဲ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ေတြထဲမွာ ခဲဓာတ္ေတြ (lead) ပါတာမ်ားတာကို အိနၵိယမွာ ရွာေဖြေတြ႔ရွိခဲ့လို႔ မက္ဂီး ေခါက္ဆြဲ တင္သြင္းထုတ္လုပ္မႈကို ရပ္ဆိုင္းျပစ္လိုက္ပါတယ္။ တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ ေဆးဘဲဥကို သတိရမိလို႔ ေဆးဘဲဥအေျကာင္းေလး မ်ွေဝျဖစ္တာပါ။
ေဆးဘဲဥကို တရုတ္နိုင္ငံကေနျပီး စတင္ေပၚေပါက္လာတာျဖစ္ျပီး ရိုးရာအားျဖင့္ ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥနဲ႔ ငံုးဥေတြကို အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ပါဝင္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ရြံ႕ေျမ၊ ဆား၊ ထံုး၊ ထမင္းေပ်ာ့ စတာေတြကို လိုအပ္သလိုထည့္ျပီး အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ျဖစ္စဥ္အားျဖင့္ ဘဲဥအကာဟာ စိမ္းပုတ္ေရာင္မွသည္ မီးခိုးေရာင္၊ မီးခိုးေရာင္မွသည္ အညိဳနက္ေရာင္သို႔ ေျပာင္းလဲသြားျပီး ျပစ္ခဲမႈမွာလည္း အရည္အျဖစ္မွ ဂ်ယ္လီအျဖစ္သို႔ ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္။ အနံ႔မွာလည္း ကန္႔ sulphur နွင့္ အမိုးနီးယား (က်င္ငယ္ေရနံ ့) ဘက္သုိ႔ ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္။ PH level သည္လည္း ၉ -၁၀ ၾကား ေျပာင္းလဲျပီး ျပင္းအားမ်ားေသာ အယ္လ္ကာလိုင္း ျဖစ္သြားပါတယ္။
ယေန႔ စားသံုးသူတို့ရဲ႕ လိုအပ္ခ်က္မ်ားလားျပီး ဝယ္လိုအား တိုးလာေသာေၾကာင့္ ထုတ္လုပ္သူတို႔က လအနည္းငယ္ၾကာ ျပဳလုပ္ရေသာ ေဆးဘဲဥျဖစ္စဥ္ကို ရက္ပိုင္းနွင့္ ျပဳလုပ္နိုင္ရန္ နည္းလမ္းမ်ား ရွာေဖြလာျကပါတယ္။ calcium hydroxide နွင့္ sodium carbonate ေပ်ာ္ရည္တြင္ ဘဲဥကိုစိမ္ျခင္းက ဆယ္ရက္အတြင္း ပံုမွန္ရိုးရာနည္းျဖင့္ ျပဳလုပ္ေသာ လအနည္းငယ္ၾကာ ေဆးဘဲဥကို ပံုမွန္အရသာမပ်က္ ရရွိေစတာမို႔ အခ်ိန္ကုန္ခံထုတ္လုပ္မႈကို ေက်ာ္ျဖတ္နိုင္ခဲ့ပါတယ္။
ဆိုးက်ိဴးအေနနဲ႔ကေတာ့ lead (ခဲ) ဓာတ္ ပါဝင္မႈေတြ တိုးလာတာပါဘဲ။ ဘဲဥထဲသို႔ ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ hydroxide and sodium ကို ဝင္ေရာက္ေစျခင္းက ခဲဓာတ္ကို တိုးပြားလာေစတာျဖစ္ပါတယ္။
ခဲဓာတ္မ်ား ခနၶာကိုယ္ထဲ ဝင္ေရာက္တာမ်ားလ်ွင္ အသက္ဆံုးရံႈးသည္ထိ ျဖစ္နိုင္ပါတယ္။
Lead poisoning ခဲဆိပ္သင့္ျခင္းရဲ႕ ဆိုးက်ိဴးေတြကေတာ့……
ေအာ့အန္ျခင္း
ဗိုက္နာျခင္း
ေမာပန္းျခင္း
ၾကြက္သားမ်ားနာက်င္ျခင္း
ဝမ္းေလ်ာျခင္း
ဝမ္းခ်ဴပ္ျခင္း
သုတ္ေကာင္မ်ားနည္းသြားျခင္း
အာရံုစူးစိုက္မွု နည္းျခင္း
ဦးေနွာက္ေျမး ေရာင္ရမ္းျခင္း
သြားပိုးစားျခင္း
ေသြးေပါင္တက္ျခင္း မွသည္
အသက္ေသဆံုးသည္ထိ ျဖစ္နိုင္ပါတယ္။
ခဲဆိပ္သင့္ေနသလားဆိုတာကို သိခ်င္ရင္ေတာ့ ေသြးေဖာက္စစ္ေဆးရင္ သိနိုင္ပါတယ္။ ေသြးထဲမွာ ခဲဓာတ္ပါဝင္မႈ ၁၀ မိုက္ခရိုဂရမ္ ပါ ဒက္ဆီလီတာ ထက္ ေက်ာ္ေနၿပီဆိုရင္ေတာ့ ခဲဓာတ္ အဆိပ္မသင့္ေသးသည့္တိုင္ေအာင္ ခဲဓာတ္မ်ားေနၿပီလို႔ သတ္မွတ္ပါတယ္။
ဗာဟုသုတအေနနဲ႔ မ်ွေဝခ်င္တာေလးကေတာ့ ခဲဆိပ္သင့္ျခင္းဟာ အစားအေသာက္ တစ္ခုတည္းကေန ျဖစ္နိုင္တာမဟုတ္ပါဘူး။ ခဲနဲ႔ထိေတြ႔ေသာ သူမ်ားအားလံုး ရနိုင္တာျဖစ္ျပီး၊ ခုေရးသားေသာ အေၾကာင္းအရာေလးကေတာ့ လူအမ်ားစု သတိမထားနိုင္ေသာ အေၾကာင္းအရာေလးတခုကိုသာ ေဖာ္ျပျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။
အိမ္သုတ္ေဆး ကိုင္သူ
ဘထၳရီအိုး ျပင္သူ
ခဲဂေဟ တို႔သူ
ဓာတ္ေရာင္ျခည္ ကာကြယ္ေသာ ခဲအက်ီၤဝတ္သူ
မာက်ဴရီနွင့္ ခဲဓာတ္ပါေသာ ဓာတ္ခဲထုတ္လုပ္ေသာ ေနရာတြင္ အလုပ္လုပ္သူ
ခဲက်ည္ဆန္ ကိုင္သူ စေသာ ခဲနွင္႔ထိေတြ႔သူေတြမွာ ခဲဆိပ္သင့္ ျခင္းျဖစ္နိုင္ပါတယ္။
အသိပညာ ဗာဟုသုတမ်ားျခင္းသည္ မဂၤလာတပါး။
Credit: သန္႔ဇင္ရွိန္
No comments:
Post a Comment