"ပင္လယ္စာရဲ႕အက်ဳိးေက်းဇူး"
အစားအစာေတြထဲမွာ ပင္လယ္စာဟာလည္း လူၾကိဳက္မ်ားတဲ့ အစားအစာတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ ပင္လယ္စာ သီးသန္႔ ေရာင္းခ်တဲ့ဆိုင္ေတြမွာ လူေတြျပည့္က်ပ္ေနတာကို အေတြ႔ရမ်ားပါတယ္။ ငါး၊ ကရုကမာ၊ ဂံုး၊ ဂံုးေယာက္မ လိုမ်ဳိး အခြံမာအုပ္ထားတဲ့ ပင္လယ္ေရသတၱဝါေတြမွာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ကို အက်ဳိးေက်းဇူးျပဳမႈမ်ားတဲ့ အာနိသင္ေတြ ပါဝင္ေနေၾကာင္း သုေတသနျပဳ ေဖာ္ျပထားၾကပါတယ္။
ႏွလံုးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္ျခင္း
ပင္လယ္စာမွာ လူကိုဝေစတဲ့ ဓာတ္သဘာဝ ပါဝင္မႈနည္းပါးျပီး omega-3 ပါဝင္မႈ ျမင့္မားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပင္လယ္စာစားသူေတြဟာ ႏွလံုးရာဂါျဖစ္ပြားတာ နည္းပါးျပီး ေသြးထဲမွာ ကိုလက္စထေရာ ပါဝင္မႈ ပမာဏလည္း အင္မတန္ နည္းပါးပါတယ္။ ပံုမွန္ငါးစားသူမ်ားဟာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ထက္ဝက္ နည္းပါးေစေၾကာင္းလည္း ေလ့လာမႈ ေတြ႔ရိွခ်က္အရ ေဖာ္ျပထားၾကပါတယ္။ အေအးပိုင္းေဒသမွာ ေနထိုင္ၾကတဲ့ အက္စကီးမိုး လူမ်ဳိးတို႔ဟာ ငါးကို ပံုမွန္စားသံုးျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ နည္းပါးေၾကာင္း ေဖာျ္ပထားၾကပါတယ္။
ေသြးေၾကာေတြကို အေထာက္အကူျပဳျခင္း
ငါးကို ပံုမွန္စားေပးျခင္းအားျဖင့္ ေသြးလည္ပတ္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစျပီး ႏွလံုးေသြးလႊတ္ေၾကာမွာ ေသြးခဲပိတ္တာ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းတို႔ကုိ မ်ားစြာ ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
အရိုးအဆစ္အတြက္ ေကာင္းမြန္ျခင္း
ငါးကို ပံုမွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ အရိုးအဆစ္ေရာင္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ အသက္ ၄၀ ေက်ာ္လာရင္ အရိုးအဆစ္ ေရာင္ရမ္းမႈေတြ အျဖစ္မ်ားျပီး အရိုးပြေရာဂါ အျဖစ္မ်ားတတ္ၾကေၾကာင္း သိရိွရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အမ်ဳိးသမီးေတြအတြက္ ပင္လယ္စာဟာ အရိုးအဆစ္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈနဲ႔ ပတ္သက္ျပီး ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။
မ်က္စိအားေကာင္းေစျခင္း
အဆီပါတဲ့ငါးကို ပံုမွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ မ်က္လံုးကို က်န္းမာေစျပီး အျမင္အာရံုကို ေကာင္းေစပါတယ္။ Omega-3 က အသက္အရြယ္အရ မ်က္စိၾကြက္သား အားနည္းျခင္းတို႔ကို ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ ငါးနဲ႔ အခြံမာပင္လယ္စာေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ A လိုမ်ဳိး ဓာတ္သဘာဝေတြက မ်က္စိရဲ႕ အျမင္အာရံုကို အထူး အားေကာင္းေစျခင္းဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ကိုယ္ခႏၶာအတြက္ မရိွမျဖစ္အာဟာရျဖစ္ျခင္း
ပင္လယ္စာဟာ ကိုယ္ခႏၶာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ အိုင္အိုဒင္း၊ ဆီလီနီယမ္၊ ဇင့္နဲ႔ ပုိတက္စီယမ္တို႔ကို မ်ားစြာ အေထာက္အပံ့ ေပးပါတယ္။ အိုင္အိုဒင္းဟာ လည္ပင္သိုင္းရြိဳက္ အက်ိတ္အတြက္ ကာကြယ္ေပးၿပီး ဆီလီနီယမ္ကေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ အင္ဇိုင္းဓာတ္မ်ားကို ျပဳလုပ္ေပးပါတယ္။ ငါးနဲ႔ အခြံမာ ပင္လယ္စာေတြမွာ လူ႔ကိုယ္ခႏၶာအတြက္ တကယ့္အေရးၾကီးတဲ့ ဗီတာမင္ A ႏွင့္ D အပါအဝင္ ဗီတာမင္အရင္းအျမစ္ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနျခင္းဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။
အဆုတ္ကို အားေကာင္းေစျခင္း
သုေတသနပညာရွင္တုိ႔ရဲ႕ အၾကိမ္ၾကိမ္အခါခါ ေလ့လာစမ္းသပ္မႈအရ ငါးနဲ႔ အခြံမာ ပင္လယ္စာေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္သဘာဝေတြဟာ အဆုတ္ကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားၾကပါတယ္။ ပင္လယ္စာေတြဟာ ကေလးေတြ ပန္းနာရင္ၾကပ္ျဖစ္ပြားမႈကုိ ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစျပီး ပင္လယ္စာကို မ်ားမ်ားစားေပးျခင္းျဖင့္ ပန္းနာရင္ၾကပ္ ျဖစ္ပြားမႈကုိပါ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ပင္လယ္စာကို စားတဲ့သူေတြရဲ႕အဆုတ္ဟာ ပင္လယ္စာကို မစားသူေတြရဲ႕အဆုတ္ထက္ ပိုမိုအားေကာင္းေၾကာင္း၊ က်န္းမာေၾကာင္းလည္း ေဖာ္ျပထားၾကပါတယ္။
အသားအေရကုိ စုိေျပေစျခင္း
Omega-3 ဟာ ေနေရာင္ျခည္ဒဏ္ေၾကာင့္ အသားအေရ ပ်က္စီးမႈတို႔ကုိ ကာကြယ္ေပးသလို ႏွင္းခူေရာဂါနဲ႔ အျခားအေရျပားေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈတို႔ကုိပါ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ငါးမွာ ပရိုတင္းဓာတ္ အရင္းအျမစ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္ အသားအေရ စိုေျပလွပေအာင္ မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျပဳေပးျခင္းဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ဥာဏ္ရည္ေကာင္းမြန္ျခင္း
ပင္လယ္စာကို စားေပးျခင္းျဖင့္ အသက္ၾကီးလာတဲ့အခါ ျဖစ္ပြားတတ္တဲ့ မွတ္ဥာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္းျခင္းတို႔ နည္းပါးေစႏိုင္ပါတယ္။ ကေလးေတြမွာ ပင္လယ္စာမ်ား ငါးမ်ားကုိ စားေပးျခင္းျဖင့္ အာရံုစူးစိုက္မႈ အားေကာင္းေစျခင္း၊ ကေလးတို႔ရဲ႕ ဖြံ႔ၿဖိဳးမႈဆိုင္ရာနဲ႔ ပတ္သက္ျပီး မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
Credit: Yangon Life
Thursday, November 5, 2015
"ပင္လယ္စာရဲ႕အက်ဳိးေက်းဇူး"
Labels:
က်န္းမာေရး,
ဗဟုသုတ,
အစားအေသာက္
Location:
Lewe, Myanmar (Burma)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment