"အကင္စာေတြ အစားမ်ားရင္ ေက်ာက္ကပ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခရွိ"
မီးေတာက္ျဖင့္ တိုက္႐ိုက္ ထိေတြ႔ကာ ကင္ထားေသာ အသားမ်ားကို အစားမ်ားသူတို႔သည္ ေက်ာက္ကပ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ ပိုမ်ားသည္ဟု ေလ႔လာမႈ စစ္တမ္းတစ္ရပ္က ဆိုလိုက္သည္။
တိရစာၦန္မ်ား၏ အသားမ်ားကို မီးအပူျဖင့္ ကင္လုိက္လွ်င္ အသားမ်ားထဲကေန ဟတ္ထ႐ိုဆိုင္းလစ္ အမိုင္းႏွင့္ ပိုလီဆိုင္းလစ္ အ႐ိုမက္တစ္ ဟိုက္ဒ႐ိုကာဗြန္ ဓာတ္ႏွစ္မ်ဳိး ထြက္လာသည္။ ထိုႏွစ္မ်ဳိးသည္ ေက်ာက္ကပ္၏ ဒီအင္န္ေအ ဖြဲ႔စည္းပံုကို ကစဥ့္ကလ်ား ျဖစ္ေစသျဖင့္ ေက်ာက္ကပ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားလာႏုိင္ေျခ ပိုမ်ားလာရေၾကာင္း အေမရိကန္ ကင္ဆာ အသင္းႀကီးက သတိေပးလိုက္သည္။
အကင္စာေတြ အစားမ်ားသူတို႔သည္ ေက်ာက္ကပ္သာမက၊ အူမႀကီး၊ ပန္ကရိယာႏွင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာမ်ားပါ ပိုအျဖစ္မ်ားၾကေၾကာင္းလည္း ကင္ဆာအသင္းႀကီးက ဆိုသည္။ အသင္းႀကီး၏ ေလ႔လာသုေတသနသည္ ကင္ဆာေ၀ဒနာရွင္ (၆၅၉) ဦးႏွင့္ ကင္ဆာမရွိသူ (၆၉၉) ဦးကို ေလ့လာ ေကာက္ခ်က္ဆြဲထားျခင္း ျဖစ္သည္။
ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားေနသူမ်ားသည္ ယခင္က အကင္စာမ်ားကို အစားမ်ားခဲ့သူမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း ထင္ထင္ရွားရွား ေတြ႔ခဲ့ရသည္။ ေလ့လာမႈစစ္တမ္းကို Cancer ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
အေမရိကန္ႏုိင္ငံ က်န္းမာေရး အသင္းႀကီး၏ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ စာရင္းအရလည္း အေမရိကန္တြင္ ေက်ာက္ကပ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားသူေပါင္း (၃၇၆၀၀၀) ဦး ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ အေမရိကန္ႏုိင္ငံသား တစ္သိန္းတြင္ (၁၆) ေယာက္သည္ ေက်ာက္ကပ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားလ်က္ရွိသည္။
Credit: messenger
No comments:
Post a Comment