Monday, May 2, 2016

"သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ မစားသုံးသင့္ေသာ အစားအစာ ၇ မ်ိဳး"


"သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ မစားသုံးသင့္ေသာ အစားအစာ ၇ မ်ိဳး"

တိုးတက္မႈႏႈန္း ျမန္ဆန္လြန္းလွတဲ့ ေခတ္ကာလႀကီးမွာ လူေတြဟာ စီးပြားေရး၊ လူမႈေရးက႑ေတြမွာ အခ်ိန္မ်ားစြာကို အသုံးျပဳ ေနၾကရပါတယ္။ တခါတရံ ႐ုံးေနာက္က်လို႔ ထမင္းဟင္းခ်က္ျပဳတ္ဖို႔ အခ်ိန္မေပးႏိုင္လို႔ စတဲ့ အေၾကာင္းျပခ်က္ေတြနဲ႔ အလ်င္အျမန္ရႏိုင္မယ့္ ေခါက္ဆြဲထုတ္ေတြနဲ႔ ေျဖရွင္းလိုက္ရတဲ့ အျဖစ္မ်ိဳးေတြ ရိွခဲ့ၾကမွာပါ။

အိမ္ရွင္မေတြအေနနဲ႔လည္း အျမန္ခ်က္ျပဳတ္လို႔ ဟင္းျဖစ္မယ့္ အရာမ်ိဳးေတြကို ေရြးၿပီး ဝယ္ဖူးၾကမွာပါ။ ေၾကာ္ျငာအားေကာင္းေကာင္းနဲ႔ ေစ်းကြက္ထဲကို ထိုးေဖာက္လာၾကတဲ့ အခ်ိဳရည္ဗူးေတြ၊ အျမန္သုံး စားစရာကုန္မ်ိဳးစုံ၊ တံဆိပ္မ်ိဳးစုံတို႔ကလည္း စူပါမားကက္ႀကီးေတြမွာ အလြယ္တကူ ဝယ္လို႔ရေနေတာ့ ပိုၿပီး အဆင္ေျပလို႔ ေနပါေတာ့တယ္။

ဒါေပမယ့္လည္း တခ်ိဳ႕ေသာ အစားအစာေတြ၊ အခ်ိဳရည္ေတြဟာ မိမိရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ဆိုးဝါးစြာ ထိခိုက္ေစႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ အခ်က္ကိုေတာ့ သတိျပဳမိသူ နည္းပါးလွပါတယ္။

သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ မစားသင့္ေသာ အစာ ၇ မ်ိဳးကို ကမာၻ႔က်န္းမာေရး မဂၢဇင္းတစ္ေစာင္ျဖစ္တဲ့ SHAPE က အခုလို ေကာက္ႏုတ္ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

(၁) Rice Cakes (ဆန္ သို႔မဟုတ္ ေကာက္ညွင္းခြက္ေၾကာ္မ်ား)

ဒီအစားအစာကို ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်သူမ်ားက အဆီခ် အစားအစာ (Diet Foods) လို အညႊန္းမွာ ေဖာ္ျပ ေရာင္းခ်ၾကေပမယ့္ တကယ္ေတာ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ဓာတ္ကို ပိုမိုတိုးပြားေစတယ္လို႔ သုံးသပ္ထားပါတယ္။ ဒီအစာကို စားသုံးျခင္းျဖင့္ သင့္ရဲ႕ေသြးမွာ အခ်ိဳဓာတ္ျဖစ္ေပၚမႈကို တြန္းအားေပးတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႔ မသင့္ေတာ္သလို အဆီေလွ်ာ့ခ်မႈကို မပံ့ပိုးေပးႏိုင္ပါဘူးလို႔ ေဖာ္ျပပါရိွပါတယ္။

(၂) Fat – Free Salad Dressing (အသင့္စားအသုပ္ အတြက္ အခ်ဥ္ရည္မ်ား)

ဒီအမ်ိဳးအစားကေတာ့ က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာေတြ စားေလ့မရိွပါဘူးဆိုေပမယ့္ ၾကက္ေၾကာ္ဆိုင္ေတြ ေခတ္စားလာတာနဲ႔အမွ် ခပ္ဆင္ဆင္ အခ်ဥ္ရည္ေဆာ့စ္ ပုံစံမ်ိဳးေတြ ေတြ႔လာရပါတယ္။ ျပည့္ဝဆီေတြ လြတ္ကင္းတယ္လို႔ ဆိုထားေပမယ့့္ ဒီအခ်ဥ္ရည္ေတြထဲမွာ ဗီနီဂါနဲ႔ အပင္မွ ရရိွေသာ အဆီေတြကို အေျခခံၿပီး ေျပာင္းမႈန္႔ (ေကာ္မႈန္႔) မ်ားနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတာေၾကာင့္ မစားသုံးသင့္ဘဲ သင္ကိုယ္တိုင္ ျပဳလုပ္တဲ့ လတ္ဆတ္ေသာ အသုပ္မ်ားကိုသာ စားသုံးဖို႔ တိုက္တြန္း ႏိႈးေဆာ္ထားပါတယ္။

(၃) Seitan (အသားတုမ်ား)

ကမာၻေပၚမွာရိွတဲ့ Vegetarian ေခၚ သားသတ္လြတ္ စားသုံးတဲ့ အစားသမားမ်ားအတြက္ အသားအစားထိုး ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ ထုတ္ကုန္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ အသားစားရင္ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ တိုးမွာစိုးရြံ႔ၿပီး ဒီအစားအစာမ်ိဳးေတြကို ေရြးခ်ယ္ၾကတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒီအစားအစာေတြမွာပဲ၊ ဂ်ဳံ စသည္တို႔ကို အသုံးျပဳထားတာ မပာုတ္ဘဲ Wheat gluten ကိုသာ အသုံးျပဳထားတာေၾကာင့္ ပ႐ိုတင္း ျဖစ္ေပၚမႈကို ႀကီးမားစြာ အပာန္႔အတား ျဖစ္ေစတယ္လို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

(၄) Shark (ငါးမန္းသား)

ငါးမန္းသား စားသုံးျခင္းပာာ ငါးႀကီးဆီလို႔ေခၚတဲ့ Omega-3 ဓာတ္ကို အက်ိဳးျပဳေပမယ့္ Mercury လို႔ေခၚတဲ့ ျပဒါးဓာတ္ ပါဝင္မႈႏႈန္း ၃ ဆ ပိုမို ျမင့္မားေနတာေၾကာင့္ သင့္အတြက္ စြန္႔စားရမႈ တခုပါပဲ။ အေကာင္းတဝက္ အဆိုးတ၀က္ကို ခံစားရရိွေစႏိုင္ပါတယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ အေကာင္းဆုံးကေတာ့ တူနာငါးမ်ိဳးနဲ႔ ေဆာ္လမြန္တို႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ အိုမီဂါ- ၃ ကသာ စိတ္အခ်ရဆုံး ျဖစ္ေစသလို က်န္းမာေရးအတြက္ ဆျခား ငါးအမ်ိဳးအစားေပါင္း မ်ားစြာကို ေရြးခ်ယ္ စားသုံးသင့္ပါတယ္လို႔ ထုတ္ႏုတ္ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

(၅) Refined Gains (ျပန္လည္ ျပဳျပင္ထားေသာ ေကာက္ပဲသီးႏွံထြက္ကုန္မ်ား)

စိတ္မေကာင္းစရာကေတာ့ စူပါမတ္ကက္ႀကီးေတြမွာ ေရာင္းခ်ေသာ အလြယ္တကူ ဝယ္လို႔ရေနတဲ့ Pasta ေတြ၊ Macaroni ေတြလိုမ်ိဳး ready to use စတဲ့ အစာေတြမွာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ဓာတ္ေတြ ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္ေနတာကို ေတြ႔ရၿပီး ျပန္လည္ျပဳျပင္ျခင္း ခံရတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ႏွံစား သီးႏွံေတြမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ တျခား ဓာတ္ေတြကို ဆုံး႐ႉံးသြားေစပါတယ္။ အေကာင္းဆုံးကေတာ့ ေရြးခ်ယ္တတ္ဖို႔နဲ႔ ဘာမွ မေရာေသးတဲ့ Oak တို႔လို ႏွံစားသီးႏွံကို အေျခခံထားတဲ့ ကုန္ၾကမ္းေတြကို စားသုံးေပးဖို႔ လိုအပ္တယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။

(၆) Sugar Sweetened Beverages Soft Drinks

အလြယ္တကူ ေသာက္လို႔ရတဲ့ အခ်ိဳရည္ေတြမွာ သၾကား၊ အေရာင္အနံ႔ စတာေတြကို အဆေပါင္းမ်ားစြာ ေပါင္းစပ္ ဖြဲ႔စည္းထားတာေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္ တည္ေဆာက္မႈကို ပာန္ခ်က္မညီေစသလို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုလည္း ခ်က္ခ်င္း တိုးပြားေစျခင္း၊ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေစာလ်င္စြာ ျဖစ္ေပၚေစရန္ တြန္းအားေပးႏိူင္ျခင္း စတဲ့ အခ်က္ေတြေၾကာင့္ ဒီလို အခ်ိဳရည္ေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္ၾကဖို႔ တိုက္တြန္းထားပါတယ္။ လတ္ဆတ္ေသာ အသီး ေဖ်ာ္ရည္မ်ား (သို႔မဟုတ္) သန္႔စင္ေသာ ေရတခြက္နဲ႔သာ အစားထိုး အသုံးျပဳသင့္ေၾကာင္း အႀကံျပဳထားပါတယ္။

(၇) Grits

Grits ဆိုတာကေတာ့ ဂ်ဳံေစ့ကို အခြံခြ်တ္ၿပီး ျဖစ္ေသာ္လည္း ဂ်ဳံၾကမ္းအသြင္ မေဆာင္ဘဲ ျမင္းစာကဲ့သို႔ ဖြဲဖတ္ေတြကို က်ိဳထားတဲ့ ယာဂုပုံစံမ်ိဳး ျဖစ္ၿပီး ျမန္မာျပည္မွာ အသုံးျပဳေလ့ မရိွၾကပါဘူး။ နွံစားေျပာင္း ျဖစ္စဥ္ေတြထဲက ထြက္ရိွတဲ့ အစားအစာ တမ်ိဳးလို႔ ယူဆႏိူင္ပါတယ္။ ဒီအစာမ်ိဳးမွာလည္း ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ဓာတ္ ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္ေနလို႔ ေသြးလွည့္ပတ္မႈကို ေႏွးေကြးေစၿပီး အဆီခဲမႈကို ျဖစ္ေစတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ မစားသုံးသင့္တဲ့အေၾကာင္း ေဆြးေႏြး တင္ျပထားပါတယ္။

လတ္ဆတ္သန္႔ရွင္းေသာ အသား၊ အသီး၊ အရြက္မ်ားကို ေရြးခ်ယ္ စားသုံးၿပီး မိမိက်န္းမာေရး အတြက္ သတိျပဳ ဆင္ျခင္ႏိုင္ၾကပါေစ။

(SHAPE က်န္းမာေရးမဂၢဇင္းတြင္ ေဖာ္ျပေသာ For your Healthy ေဆာင္းပါးမွ ေကာက္ႏႈတ္ ေဖာ္ျပပါသည္။)

ဝင္းႏုုိင္ဦး

Credit: ဧရာဝတီ

No comments:

Post a Comment