Friday, August 7, 2015
"အစာအိမ္ေ၀ဒနာ ခံစားေနရခ်ိန္မွာ ဒီအစားအစာ (၉) မ်ိဳးကို ေရွာင္ပါ"
"အစာအိမ္ေ၀ဒနာ ခံစားေနရခ်ိန္မွာ ဒီအစားအစာ (၉) မ်ိဳးကို ေရွာင္ပါ"
သင္ဟာ ဗိုက္မၾကာခဏ ေအာင့္ျပီး အစာအိမ္ေ၀ဒနာ ခံစားေနရတဲ့ လကၡဏာမ်ား ရွိေနျပီလား။ တကယ္လုိ႔မ်ား ဘာအေၾကာင္းေၾကာင့္ပဲျဖစ္ျဖစ္ အစာအိမ္ေ၀ဒနာ ခံစားေနရတယ္ဆုိရင္ မျဖစ္မေန ေရွာင္သင့္တဲ့ အစားအေသာက္ (၉) မ်ိဳးရွိပါတယ္။ အဲ့ဒါေတြကေတာ့
(၁)ငရုတ္သီးနဲ႔ စပ္တဲ့အစားအစာေတြေရွာင္ပါ။
အစပ္ေတြဟာ အက္ဆစ္ဓါတ္ထုတ္လႊတ္မႈ ပမာဏ ေလ်ာ့နည္းလာေနတဲ့ အစာအိမ္ေတြအတြက္ မသင့္ေတာ္ပါဘူး။ ဒါေတြက အစာအိမ္ကို တရားလြန္ ႏိႈးဆြေပးတဲ့အတြက္ ဒီလုိအနံ႔စူးတဲ့ အစပ္ေတြကို ေရွာင္က်ဥ္သင့္ပါတယ္။ အစာအိမ္ကို ျပည္တည္ေစတာမ်ိဳးေတာ့ မျဖစ္ႏုိင္ေပမယ့္ ျပည္တည္ထားၿပီးသားဆုိရင္ေတာ့ ဒါကို ပိုဆိုးေစပါတယ္။
(၂)ႏြားႏို႔မေသာက္ပါနဲ႔။
အစာေျခဖ်က္ႏိုင္စြမ္းနည္းတဲ့ သူေတြဟာ ႏြားႏုိ႔နဲ႔ မတည့္ပါဘူး။ ႏြားႏုိ႔ တစ္ဖန္ခြက္ေသာက္ၿပီးခ်ိန္မွာ အစာအိမ္မွာ နာက်င္တာေတြ၊ ေလးလံေနတာေတြ ခံစားရတယ္ဆုိရင္ မင္းဟာ ေစာစာကေျပာတဲ့ အမ်ိဳးအစားထဲက သူတစ္ေယာက္ပါ။
(၃)အသီးအႏွံတစ္ခ်ိဳ႕ကိုလည္း ေရွာင္ရပါမယ္။
အက္ဆီဒင့္အက္ဆစ္ ပါ၀င္မႈပမာဏမ်ားတဲ့ အသီးေတြျဖစ္တဲ့ စပ်စ္သီး၊ လိေမာ္သီး၊ နာနတ္သီးနဲ႔ သံပုရာသီးေတြဟာ ဗိုက္နာေစပါတယ္။
(၄)အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆး၊ ပိုးသတ္ေဆးေတြ မေသာက္ပါနဲ႔။
ပဋိဇီ၀ေဆးေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားဟာ အစာအိမ္ကို ကေျပာင္းကျပန္ ျဖစ္ေစျခင္း၊ ပ်ိဳ႕အန္ေစျခင္းနဲ႔ အစာအိမ္နာက်င္ျခင္းေတြ ျဖစ္ပြားေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးေတြ၊ ပိုးသတ္ေဆးေတြနဲ႔ ဗီတာမင္အားျဖည့္ေဆးေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
(၅)အစာစိမ္းေတြ ေရွာင္ပါ။
မခ်က္ရေသးတဲ့ အစာစိမ္းေတြကို ေ၀ဒနာ ျဖစ္ေနခ်ိန္နဲ႔ ေပ်ာက္ကင္းစ ရက္အနည္းငယ္အထိ ေရွာင္က်ဥ္ပါ။ အထူးသျဖင့္ ဖရဲသီး၊ သေဘာၤသီးနဲ႔ နာနတ္သီးေတြကို အစားမ်ားတာဟာ ၀မ္းခ်ဳပ္ေစပါတယ္။
(၆)အဆီမ်ားတဲ့အစားစာေတြ ေရွာင္ပါ။
အာလူးေၾကာ္လုိဟာမ်ိဳးကို ေရွာင္က်ဥ္ပါ။ တိရစၧာန္ေတြကရတဲ့ အဆီေတြဟာ ထိခိုက္လြယ္တဲ့ အစာအိမ္ေတြနဲ႔ မသင့္ေတာ္ပါဘူး။
(၇)အခ်ိဳမ်ားတဲ့အစာေတြကိုလည္း ေရွာင္ပါ။
သၾကားလံုးနဲ႔ အခ်ိဳမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြက အစာအိမ္ကို ထိခိုက္ေစပါတယ္။ ဒီအစာေတြက အင္ဆူလင္ပမာဏကို ျမင့္တက္ေစၿပီး ေသြးတြင္း သၾကားဓါတ္ပါ၀င္မႈကို တက္လိုက္က်လုိက္ ျဖစ္ေစပါတယ္။
(၈)ကဖင္းဓါတ္ကိုလည္း ေရွာင္ရပါမယ္။
ကဖင္းဓာတ္ေတြက အစာအိမ္ႂကြက္သားေတြ ျပန္လည္ေျဖေလ်ာ့ျခင္းကို တားဆီးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုလာ၊ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ စတာေတြကိုလဲ ေရွာင္က်ဥ္ရပါမယ္။
(၉)အားျဖည့္အခ်ိဳရည္ေတြ ေရွာင္ပါ။
ဂက္စ္ပမာဏအနည္းငယ္က ေလးလံေနတဲ့ အစာအိမ္ကို အနည္းငယ္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစေပမယ့္ အျမဳပ္တစီစီနဲ႔ ဂက္စ္ပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့ အခ်ိဳရည္ေတြက အစာအိမ္ကို ေရာင္ရမ္းေစပါတယ္။ အစာအိမ္နာက်င္မႈ တစ္ခုခုခံစားေနရခ်ိန္မွာ အားျဖည့္အခ်ိဳရည္ေတြကိုလဲ မေသာက္သင့္ပါဘူး။
ဟန္နီ
Credit: Trend Myanmar
Labels:
က်န္းမာေရး,
ဗဟုသုတ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment