" ဆယ္ေက်ာ္သက္မ်ား ၾကက္သားစားေပးပါ "
ၾကက္သားကို စားသံုးမႈမ်ားတဲ့ ဆယ္ေက်ာ္သက္ေတြဟာ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းေလ်ာ့က်တယ္ လို႔ သုေတသနတစ္ရပ္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒီေလ့လာမႈဟာ ဆယ္ေက်ာ္သက္ဘဝမွာ ၾကက္သားစားခဲ့ၾကတဲ့ အမ်ိဳးသမီး ၂၀ဝ၀ဝ ေက်ာ္ကို ျပဳလုပ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။
သုေတသနပညာရွင္မ်ားက အနီေရာင္စားသံုးမႈနဲ႔ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ တိုက္႐ိုက္ ဆက္စပ္ေနတယ္ဆိုတာကို အရင္က ေဖာ္ထုတ္ခဲ့ၿပီးျဖစ္ေၾကာင္း အခုေတြ႔ရွိခ်က္အရ အျဖဴေရာင္အသားထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ၾကက္သားကို စားသံုးေပးခဲ့သူမ်ားဟာ အသက္အရြယ္ရလာရင္ အူမႀကီးကင္ဆာအျဖစ္ကို ေျပာင္းလဲသြား ႏိုင္တဲ့ အက်ိတ္ေတြ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေနေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။
သုေတသီ Dr Katharina Nimptsch က 'ကင္ဆာအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတဲ့အနက္ အူမႀကီးကင္ဆာဟာ ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့ အစားအစာေတြနဲ႔ သက္ေရာက္မႈကို အခံရဆံုးကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပါတယ္။ အရင္ေလ့လာမႈေတြဟာ လူႀကီးဘဝမွာ စားသံုးတဲ့အစား အစာေတြက ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကိုပဲ ေလ့လာႏိုင္ခဲ့ၿပီး အခုေတာ့ ဆယ္ေက်ာ္သက္ဘဝမွာ ၾကက္သားစားခဲ့ရင္ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့နည္းႏိုင္ေၾကာင္းကို ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္'' လို႔ ေျပာၾကားထားပါတယ္။
ေလ့လာမႈမွာ အသက္ ၃၄ ႏွစ္မွ ၅၁ ႏွစ္အတြင္း အမ်ိဳးသမီးမ်ားကို အထက္တန္းေက်ာင္းသူဘဝမွာ အစားအစာဟာ က်န္းမာေရးအေပၚ သက္ေရာက္မႈရွိတယ္လို႔ ဆိုတာကို ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။
အနီေရာင္အသားကို စားသံုးမႈမ်ားသူေတြမွာ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်ႏႈန္း ျမင့္တက္ေနတာကို
ေတြ႔ရွိခဲ့ၿပီး ၾကက္သား၊ ငါး စတဲ့အျဖဴေရာင္အသား (white- meat) စားသံုးသူေတြမွာေတာ့ ကင္ဆာကိုျဖစ္ပြားေစႏိုင္တဲ့ adenoma အက်ိတ္ေတြ ျဖစ္ပြားမႈမရွိတာကို ေတြ႔ရွိခဲ့ရပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ လူႀကီးဘဝမွာ ၾကက္သားစားသံုးမႈကေတာ့ ေရာဂါအေပၚ ေကာင္းက်ိဳးဆိုးက်ိဳးေပးမႈ မရွိဘူးလို႔လည္း သိရပါတယ္။ အခုေလ့လာမႈကို American Journal of Epidemiology မွာ ေဖာ္ျပထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။
Credit : Health Updates Journal
lutawlupyaw
No comments:
Post a Comment