Thursday, March 26, 2015

"မွတ္ဥာဏ္ကို ထိခိုက္ေစနိုင္ေသာ အစားအစာ ကိုးမ်ိဳး"

"မွတ္ဥာဏ္ကို ထိခိုက္ေစနိုင္ေသာ အစားအစာ ကိုးမ်ိဳး"

အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ ဆိုရာမွာ တခ်ဳိ႕အစားအစာေတြက သင့္မွတ္ဥာဏ္နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ဖြံ႔ၿဖိဳးမႈကို အေထာက္အကူျပဳသလိုပဲ တခ်ဳိ႕ အစားအ စာေတြကေတာ့ သင့္က်န္းမာေရးကို ေႏွာင့္ယွက္တာမ်ဳိးေတြရွိပါတယ္။ ေဖာ္ျပပါအစားအစာေတြကို သင့္က်န္းမာ ေရးအတြက္ေရွာင္ပါ။

(၁) အဆင့္သင့္ စားနိုင္ေသာ အခ်ိဳ႕ အစားအစာမ်ား

မ်ားျပားလြန္းတဲ့ အလုပ္တာဝန္ေတြနဲ႔ လႈပ္ရွားေနရတဲ့ ဘဝထဲမွာ ဘယ္အရာကိုပဲျဖစ္ျဖစ္ အျမန္ဆံုး ၿပီးေျမာက္သြားတာကို သေဘာက်တတ္ၾကပါတယ္။ အစာစားခ်ိန္မွာေတာင္ ခပ္ျမန္ျမန္စားရတာကို သေဘာက်လာတတ္ ၾကပါတယ္။ ေရေႏြးေလးေျဖာၿပီး အလြယ္တကူ စားရတာကို ႏွစ္သက္လာၾကပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ အသင့္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစာေတြကို အစားမ်ား တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးအတြက္ စိုးရိမ္ဖြယ္ရွိတယ္လို႔ ဆိုတာေၾကာင့္ အသင့္အစားအစာေတြနဲ႔ ခပ္ေဝးေဝးေနပါ။

(၂) ဖန္တီးျပဳလုပ္ထားေသာ အစာတုမ်ား

အရသာတူေအာင္ ဖန္တီးျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာမ်ဳိးေတြပါ။ အနံ႔နဲ႔ အရသာက တစ္ထပ္တည္းက်ေအာင္ ဖန္တီးျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစားအစာ၊ အခ်ဳိ ရည္စတာေတြထဲမွာ ဓာတုေဗဒပစၥည္း ေတြ၊ ဆိုးေဆးေတြနဲ႔ အနံ႔ေတြ ပါဝင္တတ္ပါတယ္။ ဒါေတြအစားမ်ားရင္ သင့္ ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သဘာဝအစားအစာေတြကသာ ေကာင္းမြန္မွန္ကန္တဲ့ အာဟာရကို ေပးစြမ္းႏိုင္ကာ သင့္ဦးေႏွာက္နဲ႔ မွတ္ဥာဏ္ကို အေထာက္အကူျပဳပါလိမ့္မယ္။

(၃) ငံလြန္းေသာ အစားအစာမ်ား

အရမ္းငံလြန္းတဲ့ အစားအစာေတြက သင့္ႏွလံုးက်န္းမာေရးကိုလည္း ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဆား လြန္ကဲတဲ့ အစားအစာေတြမ်ားမ်ားစားတာေၾကာင့္ သင့္ဦးေႏွာက္တစ္သွ်ဴးေတြကို ပ်က္စီးေစႏိုင္တဲ့ မေကာင္းက်ဳိးျဖစ္ေစတာေၾကာင့္ ဆားပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကို တတ္ႏိုင္သမွ်ေရွာင္ပါ။

(၄) ျပဳျပင္ထားေသာ ဒိန္ခ်ဥ္

ဒိန္ခ်ဥ္ကို ၾကာရွည္ခံေအာင္ ေပါင္းစပ္ျပဳလုပ္ထားၿပီး စေတာ္ဘယ္ရီ၊ စပ်စ္ စတဲ့အသီးေတြရဲ႕ ရန႔ံနဲ႔ ေပါင္းစပ္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဘူးေတြကို ပံုမွန္ေသာက္သံုးတာေၾကာင့္ ဒိန္ခ်ဥ္အစစ္လိုတူညီတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးကို မရရွိႏိုင္ဘူးလို႔ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ ေရဆာေနခ်ိန္မွာ ေရဆာကိုသာ ေျပေစၿပီး အမွန္တကယ္ေတာ့ အဲလိုအသင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဘူးေတြက အဆီနဲ႔ ဓာတုပစၥည္းေတြသာ ပါဝင္တတ္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

(၅) စြမ္းအားျဖည့္ အခ်ိဳရည္မ်ား

စြမ္းအားကို ျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပးတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြကို လြန္ကဲစြာေသာက္ သံုးတာေၾကာင့္ သင့္ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ယင္းအခ်ဳိ ရည္ေတြက အခ်ိန္အတိုင္းအတာ တစ္ခုအထိ လူကို တက္ၾကြ လန္းဆန္းေစကာတာေၾကာင့္ အဲဒီအခ်ိန္တြင္းမွာ အလုပ္ကို အင္တိုက္အားတိုက္ လုပ္မိၿပီး အခ်ိန္အတိုင္းအတာ ကုန္သြားခ်ိန္မွာေတာ့ လူကို ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ေနေစတာေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္ေရာ သင့္ဦးေႏွာက္ကိုပါ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ေနေစပါလိမ့္မယ္။

(၆) ပီဇာမ်ား

လူႀကီး၊ လူငယ္မေရြးႀကိဳက္ႏွစ္ သက္ၾကၿပီး စားခ်င္စဖြယ္ ျပဳျပင္ဖန္တီး ထားတာေၾကာင့္ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ပီဇာကို ပံုမွန္စားမယ္ဆိုရင္ သင့္ဦးေႏွာက္ရဲ႕ စြမ္းေဆာင္ရည္ကို က်ဆင္းေစပါလိမ့္မယ္။ အဆာေျပစာစားမယ္ဆိုရင္ေတာင္ သီးရြက္ေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ပီဇာကို ေရြးခ်ယ္ေပးပါ။

(၇) ထပ္ကာထပ္ကာ ေၾကာ္ထားေသာ အစာမ်ား

ဆီအမ်ားႀကီးနဲ႔ အထပ္ထပ္အခါခါ ေၾကာ္ထားတဲ့ အစာေတြကို စားတာေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္ကို အာဟာရ မျဖစ္ေစတဲ့အျပင္ သင့္ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ ေစႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဆီေၾကာ္စာေတြက စားလို႔ေကာင္းေပမယ့္ သင့္က်န္းမာေရးကိုေတာ့ လံုးဝအေထာက္အကူ မျပဳပါဘူး။

(၈) ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္

ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ေတြကို အထူးသျဖင့္ ႐ုပ္ရွင္ၾကည့္ခ်ိန္မ်ဳိးမွာ အမ်ားအျပား စားမိတတ္ၾကပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ေတြထဲမွာ ဆားနဲ႔ အဆီမ်ားစြာ ပါဝင္တတ္ၿပီး တခ်ဳိ႕အသင့္ျပဳလုပ္စားေသာက္ႏိုင္တဲ့ ေပါက္ေပါက္ေတြထဲမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြလည္း ပါဝင္ ေနတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အၫႊန္းကို ေသခ်ာဖတ္ၿပီး ဝယ္ယူပါ။

(၉) သၾကားမ်ားေသာ အသုပ္မ်ား

ဟင္းရြက္သုပ္ေတြက သင့္က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳတယ္ဆိုေပမယ့္ အဆီအမ်ားႀကီးထည့္ၿပီး၊ သၾကား မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ အသုပ္ေတြကေတာ့ သင့္ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဟင္းရြက္သုပ္ေတြကို သံလြင္ဆီ အနည္းငယ္ထည့္သုပ္ေပးၿပီး ရွလကာရည္ အနည္းငယ္သံုးေပးတာက သင့္ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ 

Credit : By Good Health



lutawlupyaw

No comments:

Post a Comment