"ပုဇြန္ကဲ့သို ့ ပါးလႊာႏူးညံ့တဲ့ အခြံေတြပါတဲ့ အစားအစာေတြကို သတိျပဳျပီး စားသုံးသင့္"
ကြ်န္ေတာ္တို႔ဟာ တစ္ခါတစ္ရံ သူငယ္ခ်င္း အေပါင္းအသင္း မိဘ ေဆြမ်ိဳးေတြနဲ႔ အတူ အေနာက္တိုင္း စားေသာက္ဆိုင္ေတြ ေရာက္ၿဖစ္တဲ့ အခါ ပုဇြန္၊ ဂဏန္း၊ ငါး အဲဒါေတြအကုန္ ပါ၀င္တဲ့ ပင္လယ္စာ ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္ပြဲနဲ႔ အတူ ၀ိုင္ေသာက္တတ္တဲ့ သူက၀ိုင္၊ ၀ိုင္မေသာက္ တတ္တဲ့ သူေတြ အတြက္ Vitamin C ပါ၀င္တဲ့ Orange Juice လို ေဖ်ာ္ရည္မ်ဴိးကို တြဲဖက္ၿပီး စားသံုးခဲ့ၾကဖူးပါတယ္။ အဲ့ဒီလိုပဲ တစ္ခ်ိဳ႕ တရုတ္္မဂၤလာေဆာင္ေတြ ညစာစားပြဲေတြမွာ ဘူေဖးေကြ်းတဲ့အခါ ပုဇြန္ တစ္ပန္းကန္နဲ႔အတူ Orange Juice တစ္မ်ဳိးကေတာ့ ပါ၀င္မွာ ေသခ်ာပါတယ္။ ဒီလိုတြဲဘက္ စားသံုးမႈမ်ဳိးဟာ ဘာမွ မထူးဆန္းတဲ့ အလြန္ကို ေဘးကင္းတဲ့ ရုိးရွင္းမႈေလးလို႔ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ထင္ခဲ့ၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ပုဇြန္လို ပါးလႊာတဲ့ အခြံပါးေလးေတြပါတဲ့ ပင္လယ္စာမ်ဳိးနဲ႔ Vitamin C ပါ၀င္တဲ့ Orange Juice ကို တစ္ခ်ိန္ထဲမွာ တြဲဘက္ စားသံုးတဲ့အခါ အခန္႔မသင့္ရင္ အသက္အႏၲရာယ္ကိုပါ စိိုးရိမ္ရေၾကာင္း ကြ်န္ေတာ္တို႔ အခုသိခဲ့ရပါၿပီ။
ထိုင္၀မ္ႏုိင္ငံမွာ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးဟာ မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ သူမရဲ႕နား၊ ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲ႔ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးေတြထြက္ၿပီး ရုတ္တရက္ ေသဆံုးသြားခဲ့ပါတယ္။
သူမရဲ႕႐ုပ္ကလာပ္ကို ခြဲစိတ္ၿပီး စစ္ေဆးတဲ့အခါ Arsenic အဆိပ္သင့္လို႔ ေသဆံုးရေၾကာင္း အေၿဖထြက္လာပါတယ္။ အဲဒီ Arsenic အဆိပ္ဟာ ဘယ္က လာပါသလဲ။ ရဲေတြဟာ ေသမႈ႔ေသခင္းဖြင့္ၿပီး အၿပင္းအထန္ စစ္ေဆးမႈေတြ လုပ္ပါေတာ့တယ္။
ေဆးတကၠသိုလ္ တစ္ခုရဲ႕ ပါေမာကၡတစ္ဦးကိုလည္း ဒီျပႆနာကို ေၿဖရွင္းဖို႔ ဖိတ္ေခၚခဲ့ပါတယ္။
ပါေမာကၡၾကီးဟာ နာရီ၀က္ခန္႔ ေသသူရဲ႕ အစာအိမ္ထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြ အားလံုးကို ေသေသခ်ာခ်ာ စစ္ေဆးၿပီးေနာက္မွာေတာ့ ဒီလ်ိွ႕၀ွက္ခ်က္ကို ေၿဖရွင္းႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။
ေသသူဟာ အသတ္ခံရတာ မဟုတ္သလို ကိုယ့္ကိုယ္ကို သတ္ေသခဲ့တာလည္း မဟုတ္ပါဘူး၊ သတိလတ္လြတ္ ၿဖစ္မႈ႔ေၾကာင့္ မေတာ္တဆ ေသဆံုးခဲ့ရတာပါလို႔ ပါေမာကၡၾကီး ကေၿပာခဲ့ပါတယ္။
“ဘာေၾကာင့္ မေတာ္တဆ ေသဆံုးရတာလဲ” ဆိုၿပီး လူေတြဟာ အံ႔ၾသကုန္ၾကပါတယ္။ “Arsenic အဆိပ္ဟာ ေသသူရဲ႕ အစာအိမ္ထဲကေန ထြက္လာတာပါ။ ေသသူဟာ ဗီတာမင္စီကို ေန႔တိုင္း မွီ၀ဲခဲ့ပါတယ္၊ ဗီတာမင္စီဟာလည္း သူ႔အလိုလိုဆို ၿပႆနာ မရွိပါဘူး။ သူမဟာ ညစာစားခ်ိန္မွာ ပုဇြန္ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားသံုးခဲ့ပါတယ္၊ ပုဇြန္စားတာကလည္း ၿပႆနာ မဟုတ္ ေသးပါဘူး။ သူမနဲ႔အတူတူ ညစာမွာ ပုဇြန္စားတဲ့ သူေတြလည္း ဘာမွ မၿဖစ္ခဲ့ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ သူမဟာ ပုဇြန္စားရင္းနဲ႔ တခ်ိန္တည္းမွာပဲ ဗီတာမင္စီပါ၀င္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခုခုကို ေသာက္ခဲ့ပါတယ္. အဲဒီအခ်က္ဟာ ၿပႆနာပါပဲ” လို ့ ပါေမာကၡၾကီးက ရွင္းၿပခဲ့ပါတယ္။
အေမရိကန္ႏုိင္ငံ ခ်ီကာဂို တကၠသိုလ္ရဲ႕ သုေတသီေတြဟာ ပုဇြန္ကဲ့သို႔ ပါးလႊာႏူးညံ့တဲ့ အခြံေတြပါတဲ့ အစားအစာေတြမွာ သိပ္သည္းဆ ၿမင့္မားတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ျဒပ္ေပါင္း ၅ မ်ဳိး ပါ၀င္တာကို ေလ့လာေတြ႔ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။
အဲဒီလတ္ဆတ္တဲ့ အစားအစာေတြဟာ လူရဲ႕ ခႏၶာကုိယ္ကို ေဘးမၿဖစ္ေစပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ သူဟာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ေပါင္းစပ္မိသြားရင္ေတာ့ ဓါတ္ျပဳမႈေတြ ၿဖစ္လာၿပီး မူလက အဆိပ္အေတာက္ မရွိတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ျဒပ္ေပါင္း ၅ မ်ဳိး (As anhydride, also known as arsenic oxide, the chemical formula for As205) ဟာ အဆိပ္ရွိတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ျဒပ္ေပါင္း ၃ မ်ိဳး (also known as arsenic trioxide, a chemical formula (As203), which is commonly known as arsenic to the public!) အၿဖစ္ ေၿပာင္းလဲသြားပါတယ္။
အာဆင္းနစ္အဆိပ္္ရဲ႕ အဓိပၸာယ္ကေတာ့ လူရဲ႕ ခႏၶာကုိယ္မွာ အေရးအပါဆံုး အစိတ္အပိုင္းေတြၿဖစ္တဲ့ ႏွလံုး၊ အသည္း၊ ေက်ာက္ကပ္၊ အူသိမ္နဲ ့အာရုံေၾကာေတြရဲ႕ ေသြးေၾကာေတြကို ေပါက္ထြက္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္ မလႈပ္ရွားႏုိင္ၿခင္းပဲ ၿဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ေၾကာင့္ ေသတဲ့လူေတြဟာ နား၊ ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲဲ႔ မ်က္လံုးေတြကေန ေသြးထြက္တဲ့ လကၡဏာေတြ ၿဖစ္လာပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ပုဇြန္ကို ဗီတာမင္စီနဲ႔ ပူးတြဲ မစားၾကဖို႔ သတိေပးထားပါတယ္။ ။ ။ ။
(seafood ႀကိဳက္တတ္တဲ႔ သူငယ္ခ်င္းမ်ား ဒါေလးေသခ်ာဖတ္ၾကည့္ၾကပါ။ သတိထားႏိုင္ေအာင္ေပါ့။ ဖတ္ျပီးရင္ မိတ္ေဆြေတြကိုလည္း တတ္ႏိုင္သေလာက္ share ေပးၾကပါေနာ္)
(ျမ၀တီ)
Lutaw Lupyaw
No comments:
Post a Comment