Wednesday, March 4, 2015

" အစာအဆိပ္ျဖစ္ျခင္းႏွင့္ ကာကြယ္ျခင္း "

" အစာအဆိပ္ျဖစ္ျခင္းႏွင့္ ကာကြယ္ျခင္း "

အစာအဆိပ္ျဖစ္ျခင္းဆိုသည္မွာ စားလိုက္ေသာ အစားအစာသည္ ၀မ္းဗိုက္အတြင္းသို႔ ေရာက္ရွိသြားၿပီးေနာက္ တစ္နာရီမွ ၃၆ နာရီ အတြင္း ဗိုက္နာျခင္း၊ ၀မ္းသြားျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ၀မ္းသြားလိုက္ ေအာ့အန္
လိုက္ျဖစ္ျခင္း (အထက္လွန္ေအာက္ေလွ်ာျဖစ္ျခင္း) ကိုအစာအဆိပ္ျဖစ္သည္ဟု ေခၚဆိုပါသည္။

အစာအဆိပ္ျဖစ္ရျခင္း အေၾကာင္းရင္းမွာ အႏၱရာယ္ရွိေနသည့္ မသန္႔ရွင္းေသာ အစားအစာကို စားသံုးမိျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။ အဆိုပါ အစားအစာမ်ား အႏၱရာယ္ရွိေနရျခင္းမွာ-

(က) Chemicals ေခၚ ဓာတုေဗဒပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္သြားျခင္း၊ မသန္႔ရွင္းေသာ အစားအစာကို စားသံုးမိျခင္းေၾကာင့္ ေျပာင္းလဲမႈျဖစ္ေပၚသြားျခင္း၊ အထူးသျဖင့္ ျပင္ဆင္ကိုင္တြယ္ ခ်က္ျပဳတ္ခ်ိန္အတြင္း ျဖစ္ေပၚခဲ့ျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။

(ခ) Germs ေခၚ အႏၱရာယ္ရွိ ပိုးမႊားမ်ားသည္ လူမ်ား။ တိရစာၦန္မ်ားမွတစ္ဆင့္ အစားအစာမ်ားအတြင္းသို႔ ၀င္ေရာက္ျခင္း၊ အခ်ိဳ႕ေသာပိုးမႊားမ်ား၏ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွ Toxins ေခၚ Poison အဆိပ္ျဖစ္ေစသည့္ ဓာတ္မ်ားသည္ အစားအစာအတြင္းတြင္ တိုးတက္ျဖစ္ထြန္းလာၾကျခင္း တို႔ေၾကာင့္ အစာအဆိပ္ျဖစ္ရသည့္ အေျခအေနသို႔ ေရာက္ရွိသြားၾကပါေတာ့သည္။ အဓိကအားျဖင့္ အစာအဆိပ္ အမ်ားဆံုးျဖစ္ပြားေစသည္မွာ အႏၱရာယ္ရွိေသာ ပိုးမႊားမ်ားေၾကာင့္ပင္ ျဖစ္ပါသည္။

ဤသို႔ကာကြယ္ပါ

၁။ တစ္ကိုယ္ေရသန္႔ရွင္းမႈ အဆင့္ျမင့္မားေကာင္းမြန္ျခင္း

၂။ ကိုယ္ခႏၶာႀကံ့ခိုင္မႈႏွင့္ က်န္းမာေရးကို ဂရုစိုက္ျခင္း

၃။ ေကာင္းမြန္ေျပျပစ္ေသာ လုပ္ငန္းခြင္မ်ားျဖစ္ေစျခင္း

၄။ လုပ္ငန္းသံုးပစၥည္းမ်ား မပ်က္မစီးဘဲ သန္႔ရွင္းေတာက္ေျပာင္မႈရွိျခင္း

၅။ လံုေလာက္ေသာ သန္႔ရွင္းေရးသံုး ဆပ္ျပာရည္၊ သန္႔ရွင္းေရးသံုး ပစၥည္းကိရိယာမ်ား ထားရွိသံုးစဲြျခင္း

၆။ အစားအစာမ်ားကို ရွိရမည့္ အပူအေအး ဒီဂရီအတိုင္း ထားသို သိမ္းဆည္းျခင္း

၇။ မွန္ကန္တိက်ေသာ ျပန္ေႏႊးခ်က္ျပဳတ္သည့္ စနစ္ရွိျခင္း

၈။ ခ်က္ၿပီးအစားအစာမ်ား ျပန္သိမ္းလွ်င္ လ်င္ျမန္စြာ ေအးေစၿပီးမွ ေရခဲေသတၱာအတြင္းသို႔ ထည့္သြင္းျခင္း

၉။ ပိုးမႊားတိရစာၦန္မ်ား၏ ေဘးမွ ကင္းေ၀းေအာင္ ထိန္းသိမ္းထားရွိျခင္း

၁၀။သန္႔ရွင္းမႈအဆင့္အတန္းျမင့္ေသာ ေဆးေၾကာေရး လုပ္ငန္းမ်ား ျဖစ္ေစျခင္း

၁၁။ အစားအစာကိုင္တြယ္သူ (Food Handler) မ်ားသည္ အစာအဆိပ္ျဖစ္ျခင္းမ်ားအေၾကာင္း ေကာင္းစြာ နားလည္သိရွိ သေဘာေပါက္ထားျခင္း

၁၂။ သိရွိ၊ နားလည္၊ သေဘာေပါက္ရံုတင္မက လက္ေတြ႔က်င့္သံုးလိုက္နာ၍ အစာအဆိပ္မျဖစ္ေစရန္ ကာကြယ္လုပ္ကိုင္ၾကျခင္း

(မွတ္ခ်က္။ ဆရာဦး၀င္းထိန္ (ဟိုတယ္/ခရီး) ေရးသားေသာ အစားအေသာက္ သန္႔ရွင္းေရးႏွင့္ ေရာဂါပိုးမႊားကင္းစင္ေရး လက္စဲြစာအုပ္မွ ေကာက္ႏႈတ္
ေဖာ္ျပပါသည္။)


No comments:

Post a Comment