"ေထာပတ္သီးတစ္လံုးရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား"
အသီးအႏွံတိုင္းမွာ မတူညီတဲ့ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးျပဳမႈေတြ ရိွၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လူေတြမွာ မိမိတို႔ပတ္ဝန္းက်င္ရ ိွသဘာဝအသီးအႏွံေတြကို မ်တစြာ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ဳိးေတြကို ရယူႏိုင္ပါတယ္။ အသီးတစ္မ်ဳိးစီမွာ မတူညီတဲ့ က်န္းမာေရးအာနိသင္ေတြ ရိွေနၾကရာ ေထာပတ္သီးတစ္လံုးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္သဘာဝေတြဟာလည္း လူေတြအတြက္ ဘယ္လိုေဆးဘက္ဝင္ အက်ဳိးျပဳတယ္ဆိုတာ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
ႏွလံုးနဲ႔ေသြးေၾကာစနစ္ကို အေထာက္အကူျပဳျခင္း
ေထာပတ္သီးမွာ ႏွလံုးကို အားျဖစ္ေစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြအျဖစ္ ဗီတာမင္ E၊ folate၊ ပိုတက္စီယမ္၊ phytosterols နဲ႔ အစာေၾကဖ်က္လြယ္ေစတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ E က ကိုလက္စထေရာကို ကာကြယ္ေပးျပီး folate က ေသြးထဲအႏၱရာယ္ရိွတဲ့ homocysteine အဆင့္ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္က ေသြးပံုမွန္လည္ပတ္ ေကာင္းမြန္ေစဖို႔ အေထာက္အကူျပဳျပီး phytosterols က ကိုလက္စထေရာ စုပ္ယူမႈေတြကို ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ အစာေၾကဖ်က္လြယ္ေစတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြကေတာ့ ေသြးအတြင္း သၾကားဓာတ္ေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္။
အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးျခင္း
ေထာပတ္သီးက လူေတြအတြက္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ မ်က္ႏွာေပၚမွာ အေရးအေၾကာင္းထင္ျခင္း၊ ပါးေရတြန္႔ျခင္းတို႔ကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေထာပတ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ E ဟာ ေနေလာင္ျခင္းေၾကာင့္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈတို႔ကို တားဆီးကာကြယ္ေပးျပီး ဗီတာမင္ C ကေတာ့ အသားအေရ ရံႈ႕တြန္႔ျခင္းတို႔ကို ကာကြယ္ထိမ္းသိန္းေပးပါတယ္။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုေလ်ာ့က်ေစျခင္း
ကိုယ္ေလးအခ်ိန္တိုးျပီး စိတ္ပင္ပန္းေနသူမ်ားအတြက္ ေထာပတ္သီး ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ေလာက္ဟာ မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာစမ္းသပ္ ေတြ႔ရိွထားခ်က္အရ ေထာပတ္သီး တစ္လံုးမွာပါဝင္တဲ့ monounsaturated fatty acids ဟာ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း အဆီေတြကို တစ္ျဖည္းျဖည္းနဲ႔ ေလာင္ကြ်မ္းေစတာေၾကာင့္ ေထာပတ္သီးဟာ အဆီက်ေစတဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အဆာခံျပီး ဗိုက္ျပည့္ေစတဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိးျဖစ္တာေၾကာင့္ အဆီတက္ျပီး စိတ္ညစ္ေနသူမ်ားအတြက္ ႏွစ္သက္ဖြယ္ အသီးတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။
ဆီးခ်ဳိေရာဂါအတြက္ အေထာက္အကူျပဳျခင္း
တစ္ခ်ဳိ႕လူေတြမွာ မိမိကိုယ္မိမိ ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္မွန္းမသိ ျဖစ္ေနၾကသူေတြရိွပါတယ္။ မၾကာခဏ ဗိုက္ဆာျခင္း၊ ေရငတ္ျခင္း၊ ဆီးမၾကာခဏသြားျခင္း၊ မ်က္စိမႈန္ျခင္း၊ ေျခေထာက္ေတြနာက်င္ျခင္း၊ သိသိသာသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေနျခင္း အစရိွတဲ့ လကၡဏာရပ္မ်ဳိးကို ခံစားေနရျပီဆိုရင္ ဒါဟာ ဆီးခ်ဳိရဲ႕ အဓိက လကၡဏာရပ္ေတြျဖစ္တာေၾကာင့္ ဆရာဝန္နဲ႔ သြားေရာက္ျပသဖို႔ လိုျပီျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလို ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို ခံစားေနရသူေတြအတြက္ ေထာပတ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ Oleic Acid ဟာ လူနာအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေစတဲ့ HDL ကိုလက္စထေရာကို ျမွင့္တင္ေပးျပီး မေကာင္းတဲ့သက္ေရာက္မႈကို ျဖစ္ေစတဲ့ LDL ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးေၾကာမ်ားကို အားေကာင္းေစျပီး ဆီးခ်ဳိသမားေတြအတြက္ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္။ အာရံုေၾကာမ်ားပ်က္စီးမႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေထာပတ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ E ဟာ ႏွလံုးကို ဒုကၡျဖစ္ေစတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိသမားေတြအတြက္ စားသံုးဖို႔ေကာင္းတဲ့ ေဆးဘက္ဝင္ အသီးတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။
အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါအတြက္ အေထာက္အကူျပဳျခင္း
ေထာပတ္သီးမွာဗီတာမင္ E၊ ဗီတာမင္ C လိုမ်ဳိး ျဖစ္တဲ့ monounsaturated fats ၊ phytosterols နဲ႔ antioxidants တို႔ ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္ေနျခင္းေၾကာင့္ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ ေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့ အေနအထားေတြကို မ်ားစြာ ေလ်ာ့ခ်ေပးျခင္းဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။
အျမင္အာရံုအတြက္ေကာင္းမြန္ျခင္း
ေထာပတ္သီးမွာပါဝင္ေနတဲ့ lutein နဲ႔ zeaxanthin တို႔ဟာ မ်က္စိက်န္းမာေရးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္ပါတယ္။ အသက္အရြယ္ရလာလို႔ ၾကြက္သားမ်ား အားေပ်ာ့လာျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈေတြကို ေကာင္းစြာ ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ျခင္းဘဲျဖစ္ပါတယ္။
အရိုးပြေရာဂါကိုကာကြယ္ေပးျခင္း
အရုိးေတြသန္မာေစဖို႔ ဗီတာမင္ D နဲ႔ ကယ္လစီယမ္ တို႔က မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳသလို ဗီတာမင္ K ကလည္း လံုလံုေလာက္ေလာက္ အေထာက္အကူျပဳတာကို ေတြ႔ရပါတယ္။ ဗီတာမင္ K ဟာ ကယ္လစီယမ္ေတြကို မ်ားမ်ားစုပ္ယူႏို္င္ျခင္း၊ ကယ္လစီယမ္ေတြကို ထိန္းသိမ္းေပး ႏိုင္ျခင္းျဖင့္ အရိုးက်န္းမာေရး တိုးတက္ေစဖို႔ အေထာက္အကူျပဳျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။
ကင္ဆာကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္ျခင္း
အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ folate ပမာဏနည္းပါးျခင္းဟာ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို အမ်ားဆံုး ဦးတည္ေစေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားၾကပါတယ္။ folate ပမာဏ လံုလံုေလာက္ေလာက္ရိွေနျခင္းဟာ အူူမကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာနဲ႔ pancreatic ကင္ဆာတို႔ကို မျဖစ္ပြားရေအာင္ ဆန္႔က်င္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြအတြက္ က်န္းမာတဲ့ကေလးကို ေမြးဖြားေစျခင္း
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီးေတြအတြက္ folate ဟာ အရမ္းကိုအေရးၾကီးတဲ့ အရာတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ Folate ပမာဏ အျပည့္အဝရရိွထားတဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္တစ္ေယာက္ဟာ ကိုယ္လက္အဂါၤျပည့္စံုျပီး ဦးေႏွာက္အာရံုေကာင္းမြန္တဲ့ ကေလးငယ္ေလးကို ေမြးဖြားေစပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီးေတြဟာ ဒီေဖာလစ္အက္ဆစ္ ပမာဏ အားနည္းခဲ့ရင္ ကိုယ္အဂါၤမျပည့္စံုဘဲ ဥာဏ္ရည္မျပည့္တဲ့ ကေလးငယ္ေတြကို ေမြးဖြားေစတတ္ေၾကာင္းလည္း ေဖာ္ျပထားၾကပါတယ္။
စိတ္ဖိစီးမႈကိုေလ်ာ့က်ေစျခင္း
Folate ပမာဏ ျမင့္မားတဲ့အစားအစာေတြကို စားသံုးျခင္းဟာ လူေတြအတြက္ စိတ္ဖိစီးမႈဒဏ္ကို မ်ားစြာ ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားၾကပါတယ္။ Folate ဟာ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း homocysteine လြန္ကဲမႈကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ homocysteine ပမာဏ လြန္ကဲမႈဟာ ေကာင္းမြန္တဲ့ခံစားမႈ ေဟာ္မုန္းတစ္မ်ဳိး ထုတ္လႊတ္မႈကို ဟန္႔တားေစတာေၾကာင့္ folate ပမာဏ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနတ့ဲ ေထာပတ္သီးကို စားေပးျခင္းျဖင့္ စိတ္ဖိစီးမႈတုိ႔ကို ေလ်ာ့က်သက္သာေစျခင္းဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ေထာပတ္သီးတစ္လံုးမွာပါဝင္ေနတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြဟာ အစာေၾကဖ်က္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ နာတာရွည္ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးျခင္းတို႔ပါ စြမ္းေဆာင္ႏို္င္ရာ ေထာပတ္သီးတစ္လံုးရဲ႕ ေဆးဘက္ဝင္ က်န္းမာေရးအက်ဳးိေက်းဇူးက လူေတြအတြက္ မ်ားစြာ အသံုးဝင္လွပါတယ္။ မိမိတို႔အိမ္မွာ ေဖ်ာ္ရည္ျဖစ္ျဖစ္၊ အလံုးလိုက္ျဖစ္ျဖစ္ ခြဲျပီး စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေထာပတ္သီးတစ္လံုးရဲ႕ အာနိသင္ အက်ဳိးကို ေကာင္းစြာ ရရိွႏိုင္ၾကမွာျဖစ္ပါေၾကာင္း ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
References :
Credit: Yangon Life
Tuesday, September 29, 2015
"ေထာပတ္သီးတစ္လံုးရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား"
Labels:
က်န္းမာေရး,
ဗဟုသုတ
Location:
Lewe, Myanmar (Burma)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment