Monday, September 21, 2015

"ျပဳတ္ျပီးသားၾကက္ဥကို သာမန္သဘာ၀ၾကက္ဥ ျပန္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ႏိုင္တဲ့အတြက္ ၾသဇီသိပၸံပညာရွင္တစ္ဦး ႏိုဘယ္ဆုရ"


"ျပဳတ္ျပီးသားၾကက္ဥကို သာမန္သဘာ၀ၾကက္ဥ ျပန္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ႏိုင္တဲ့အတြက္ ၾသဇီသိပၸံပညာရွင္တစ္ဦး ႏိုဘယ္ဆုရ"
 
ဆြီဒင္ႏုိဘယ္ဆုကို တုပသေရာ္ထားတဲ့ Ig Noble Prize ဆုကို ၾသစေၾတးလ်သိပၸံပညာရွင္တစ္ဦးက ျပဳတ္ျပီးသားၾကက္ဥကို သာမန္ၾကက္ဥျပန္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္နည္း ရွာေတြ႔ခဲ့မႈေၾကာင့္ ရရွိသြားခဲ့ပါတယ္။

ေတာင္ၾသစေၾတးလ်ျပည္နယ္ ၿမိဳ႕ေတာ္ Adelaide ၊ Flinders တကၠသိုလ္က ဓာတုေဗဒပါေမာကၡတစ္ဦး ျဖစ္သူ Colin Raston ဟာ ပရိုတိန္းဓာတ္ေတြကို ျပန္ေျဖထုတ္ႏိုင္မယ့္ စက္တစ္မ်ိဳးကို တီထြင္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ၾကက္ဥတစ္လုံးကို ျပဳတ္တဲ့အခါ၊ ဥအျဖဴသားထဲမွာရွိတဲ့ ပရိုတင္း အသားဓာတ္ေတြဟာ ျပိဳကြဲသြားျပီး ေနာက္တစ္ဖန္ က်စ္လ်စ္၊သိပ္သည္းရႈပ္ေထြးတဲ့ ပရိုတင္း ဖြဲ႔စည္းပုံမ်ိဳးနဲ႔ ျပန္ျဖစ္ေပၚလာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဟာ ၾကက္ဥအျပင္အသား အျဖဴကို ေရာ္ဘာလုိမ်ိဳး ျမင္ေတြ႔ ကိုင္တြယ္လို႔ရတာ ျဖစ္ပါတယ္။

ပေရာ္ဖက္ဆာရဲ႕ စက္ဟာ ျပဳတ္ျပီးသားၾကက္ဥ အျဖဴသားထဲက ပရုိတိန္းေတြကို အရည္၀ဲကေတာ့ပုံစံ လည္ပတ္နည္းနဲ႔ ပရိုိတိန္းဖြဲ႔စည္းမႈကို ျပန္လည္ျပိဳကြဲျပီး မူလအေျခအေနေရာက္ေအာင္ ျပန္လုပ္ေပးတာ ျဖစ္ပါတယ္။“ျပဳတ္ျပီးသားၾကက္ဥကို သာမန္ ၾကက္ဥျပန္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ဖုိ႔ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ရည္မွန္းခ်က္ထားထားတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါဟာ သိပၸံပညာရပ္ရဲ႔ အေရးပါအရာေရာက္ပုံကို ကမၻာက က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ သိရွိေအာင္နဲ႔ သိပၸံရဲ႕ ပါ၀င္ပတ္သက္မႈေတြကို လူေတြ သိနားလည္ေအာင္ ရွင္းျပတာ ျဖစ္ပါတယ္”

အခုလုိ ပရိုတင္းဓာတ္ကိုအသုံးခ်နည္းကို ရွာေဖြေတြ႔ရွိခဲ့မႈဟာ ပရိုတင္းကို အဓိကအားထား ထုတ္လုပ္ေနတဲ့ ေဆး၀ါးေစ်းကြက္မွာ အၾကီးအက်ယ္ ေျပာင္းလဲမႈ ျဖစ္ေစမွာျဖစ္ျပီး သူ႔ရဲ႕ စက္ကို ေစ်းသတ္မွတ္ဖုိ႔ေတာင္ ခက္ခဲမွာျဖစ္တယ္လုိ႔ ပေရာ္ဖက္ဆာ Raston က ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။

ပေရာ္ဖက္ဆာဟာ ဟားဗတ္တကၠသိုလ္မွာ က်င္းပခဲ့တဲ့ တကယ့္ႏိုဘယ္ဆုရ ပညာရွင္ေတြက ေရြးခ်ယ္ေပးအပ္တဲ့ Ig ႏိုဘယ္ဆုကို ပရိတ္သတ္ေပါင္း ၁၁၀၀ ေရွ႕ေမွာက္မွာ လက္ခံရယူခဲ့ပါတယ္။Ig ႏိုဘယ္ဆုဟာ ရယ္စရာသိပၸံ ေအာင္ျမင္မႈေတြ ဆုိေပမယ့္ ဒီရယ္စရာ ေအာင္ျမင္မႈေတြရဲ႕ ေနာက္မွာ ေတြးစရာေတြ အမ်ားၾကီး ပါလာေလ့ရွိပါတယ္။

ye wint

Credit: Trend Myanmar

No comments:

Post a Comment