Tuesday, September 8, 2015

"သင့္ခႏၶာကိုယ္ထဲက နီကိုတင္းဓာတ္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္မယ့္ အသီးအရြက္ (၅) မ်ိဳး"


"သင့္ခႏၶာကိုယ္ထဲက နီကိုတင္းဓာတ္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္မယ့္ အသီးအရြက္ (၅) မ်ိဳး"

နီကိုတင္းဓာတ္ဆုိတာ ေဆးလိပ္ထဲမွာ ပါတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ျပီး လူကို စြဲေစတာေၾကာင့္ ေဆးလိပ္ျဖတ္ဖုိ႔ ခဲယဥ္းေစပါတယ္။ နီကိုတင္းဓာတ္ဟာ စိတ္ကို ႏိုးၾကြေစတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းတစ္ခုျဖစ္ျပီး အာရုံေၾကာေတြကို ပိတ္ဆုိ႔ေစကာ ၾကြက္သားဆဲလ္ေတြရဲ႕ အလုပ္တာ၀န္ကို ပ်က္ယြင္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ေဆးရြက္ၾကီးကရတဲ့ နီကိုတင္းဟာ ႏွလုံးခုန္ႏႈန္း၊ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ျမင့္တက္ေစျပီး ေလသင္တုန္းျဖတ္ႏိုင္ေျခကိုပါ ျမင့္တက္ေစပါတယ္။ သင္ဟာ ေဆးလိပ္ေသာက္သူ တစ္ဦးဆုိရင္၊ သင့္ခႏၶာကိုယ္ထဲက နီကိုတင္းဓာတ္ေတြကို ဒီ အသီးအရြက္ေတြကို စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ နီကိုတင္းဓာတ္ စြဲက်န္မေနဘဲ ျမန္ျမန္ထြက္သြားေစႏိုင္ပါတယ္။

၁။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာ ဗီတာမင္ B5၊ C ၊ B ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပားပါ၀င္ျပီး ပန္းေဂၚဖီစိမ္းစားျခင္းက ဗီတာမင္ C ဓာတ္ကို ခႏၶာကိုယ္ထဲ ျဖည့္ဆည္းေပးကာ metabolism လုိ႔ေခၚတဲ့ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို ျမန္ဆန္ေစကာ NRF2 လုိ႔ေခၚတဲ့ ဗီဇမ်ိဳးေစ့ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အဆုတ္ထဲကို အဆိပ္ေတြ မ၀င္ေရာက္ႏိုင္ေအာင္ တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဓာတ္ပါ၀င္တဲ့ အသီးအရြက္ေတြဟာ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို ျမန္ဆန္ေစတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ နီကိုတင္းဓာတ္ စြဲက်န္မေနဘဲ ျမန္ျမန္ ထြက္သြားေစပါတယ္။

၂။ လိေမၼာ္သီး

နီကိုတင္းဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲက ဗီတာမင္ C ဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစျပီး ေရွာက္မ်ိဳးႏြယ္၀င္ျဖစ္တဲ့ လိေမၼာ္သီးကို စားေပးျခင္းက ဗီတာမင္ C ကို ျပန္လည္ တုိးပြားေစကာ နီကိုတင္းျပတ္လပ္ ငတ္မြတ္မႈေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း၊ စိတ္ေသာကမ်ားျခင္းတုိ႔ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၃။ ဂ်င္းတက္

ဂ်င္းက ေဆးလိပ္ေသာက္သုံးျခင္းနဲ႔ နီကိုတင္းေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ေရာဂါလကၡဏာ အမ်ားအျပားကို ဖယ္ရွား ေပးႏိုင္ပါတယ္။ နီကိုတင္းျပတ္လပ္မႈ၊ ေသြးလမ္းေၾကာင္းထဲ အဆိပ္ဓာတ္ေတြ ၀င္ေရာက္မႈကို ဂ်င္းအစိမ္းကို စားေပးျခင္းနဲ႔ တားဆီးႏိုင္ပါတယ္။

၄။ မုန္လာဥနီ

ေန႔စဥ္ ပုံမွန္ေဆးလိပ္ေသာက္သူ တစ္ေယာက္ဟာ ဗီတာမင္ A နဲ႔ C ဓာတ္ေတြ နည္းပါးျပီး အာရုံေၾကာဆဲလ္၊ ေသြးလည္ပတ္မႈနဲ႔ ဦးေႏွာက္အလုပ္လုပ္မႈတုိ႔ကို ထိခုိက္ ပ်က္စီးေစပါတယ္။ သင့္ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ သဘာ၀ကိုယ္ခံအားကို ျမွင့္တင္ေပးႏိုင္တဲ့ ဗီတာမင္ A၊ C နဲ ့K ဓာတ္ေတြ ရရွိဖုိ႔ ေန႔တုိင္း မုန္လာဥနီကို စားသုံးေပးပါ။

၅။ ကိုက္လန္

ကိုက္လန္ဟာ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အရြက္တစ္မ်ိဳးအျဖစ္လည္း နာမည္ေက်ာ္ျပီး မ်ားမ်ားစားေပးေလ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ နည္းေလးပါပဲ။ ကိုက္လန္မွာ isothiocyanates နဲ႔ တျခား antioxidants ေတြ ပါ၀င္ျပီး အဆုိပါဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ နီကိုတင္းဓာတ္ စြဲက်န္ေနမႈကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ပါတယ္။

ဒီအသီးအရြက္ေတြကို စားေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲက နီကိုတင္း ဓာတ္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္သလုိ နီကိုတင္းျပတ္မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚတဲ့ စိတ္က်မႈ၊ စိတ္ရွဳပ္ေထြးမႈ စတာေတြကို သက္သာေစပါလိမ့္မယ္။ 

ye wint

Credit: Trend Myanmar

No comments:

Post a Comment