"အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္မ်ားေၾကာင့္ လူငယ္မ်ား၌ပင္ ႏွလံုးေရာဂါရႏိုင္"
ကဖင္းဓါတ္ ပံုမွန္ စားသံုးမႈမရွိသည့္ လူငယ္မ်ားသည္ အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ ေသာက္သံုးသည့္အခါ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ျမင့္တက္လာသည္ကို ေတြ႔ရၿပီး ႏွလံုးေရာဂါမ်ား ခံစားရႏိုင္သည့္ အႏၲရာယ္ရွိေၾကာင္း အေမရိကန္ႏိုင္ငံ Mayo Clinic သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္။
အသက္ (၁၉) ႏွစ္မွ (၄၀) ၾကား အေမရိကန္လူငယ္ (၂၅) ဦးကို အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ႏွင့္ အာနိသင္မဲ့အခ်ိဳရည္ တစ္ဗူးစီ အလွည့္က် ေသာက္သံုးေစၿပီး ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းႏွင့္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္တို႔ကို တိုင္းတာမႈမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့သည္။ အားျဖည့္အခ်ိဳရည္ (သို႔) အာနိသင္မဲ့အခ်ိဳရည္တို႔ မေသာက္သံုးမီႏွင့္ ေသာက္ၿပီး နာရီ၀က္အၾကာ တို႔တြင္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းႏွင့္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္တို႔ကို တိုင္းတာခဲ့ၿပီး ကဖင္းဓါတ္ ပံုမွန္စားသံုးေလ့မရွိသူမ်ားႏွင့္ ကဖင္း ပံုမွန္စားသံုးတတ္သူမ်ားအၾကား ကြာျခားမႈမ်ားကိုပါ ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။ အားျဖည့္အခ်ိဳရည္ ေသာက္ၿပီး နာရီ၀က္အတြင္း ေသြးေပါင္ခ်ိန္ သိသိသာသာျမင့္ တက္လာၿပီး အာနိသင္မဲ့ အခ်ိဳ ရည္ေသာက္ၿပီးခ်ိန္တြင္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ေျပာင္းလဲမႈမရွိသည္ကို ေတြ႔ရသည္။
ထို႔ျပင္ ကဖင္းဓါတ္ပံုမွန္စားသံုးေလ့မရွိသူမ်ားတြင္ အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ေသာက္ၿပီး ေသြးေပါင္တက္ျခင္းကို ပိုမိုထင္ရွားစြာ ေတြ႔ျမင္ရေၾကာင္း သုေတသီမ်ားကဆိုသည္။
“ကဖင္းဓါတ္ ပံုမွန္မစားသံုးဖူးသူေတြအတြက္ အားျဖည့္အခ်ိဳ ရည္ ဆိုးက်ိဳးေတြဟာ ပိုသိသာထင္ရွား တတ္ပါတယ္။ လူငယ္ေတြပင္ျဖစ္ ေစကာမူ အားျဖည့္ အခ်ိဳရည္ေတြေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါေတြပါ ရႏိုင္ပါတယ္” ဟု သုေတသီ Anna Svatikova ကဆိုသည္။
ေဇာ္ကို
Ref:NMD
Health Updates Journal No.162
lutawlupyaw
No comments:
Post a Comment