"မ်က္ႏွာသစ္တဲ့အခါ လူေတြ မွားယြင္း လုပ္ေဆာင္ေနၾကတဲ့ အခ်က္ (၁၀) ခ်က္"
မ်က္ႏွာသစ္တယ္ဆုိတာ အလွအပနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြထဲ ရႈပ္ေထြးမႈ အနည္းဆံုးအပိုင္းလ႔ု႔ ထင္တယ္မဟုတ္လား။ ဒါေပမယ့္ တခ်ိဳ႕ေသာ ေယဘုယ်အခ်က္ေတြထဲမွာ လုပ္ေနက်ျဖစ္တဲ့ အက်င့္ေတြက သင့္အသားအေရကို ပိုဆုိး၀ါးလာေစတယ္ဆုိတာေရာ သင္သိထားၿပီလား။ ေျခာက္ေသြ႔ျခင္း၊ က်ိန္းစပ္ျခင္း၊ အဆီေျခာက္ခန္းျခင္းနဲ႔ အက္ကြဲျခင္းေတြ ျဖစ္လာေစတတ္တဲ့ မ်က္ႏွာသစ္နည္း အမွားေတြကို သင္မသိေသးဘူးလို႔ ထင္တာေၾကာင့္ ေရးသား ေဖာ္ျပလုိက္ပါတယ္။
(၁) ပထမဆံုးအခ်က္ကေတာ့ ထုတ္ကုန္ပစၥည္း အမ်ိဳးအစား ေရြးခ်ယ္မႈ မွားေနတာမ်ိဳးပါ။
သင့္အသားအေရနဲ႔ တကယ္ကိုက္ညီမယ့္ သဘာ၀ပစၥည္း အေျခခံ ထုတ္ကုန္မ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္ရပါမယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္နဲ႔ သင့္ေတာ္မယ့္ organic ထုတ္ကုန္ေတြကို ေရြးခ်ယ္ႏုိင္စြမ္းရွိဖို႔လိုၿပီး ထုတ္ကုန္အမွားေတြ မသံုးမိပါေစနဲ႔။
(၂) တစ္ေန႔ကို ႏွစ္ၾကိမ္ထက္ပို မ်က္ႏွာမသစ္ပါနဲ႔။
တစ္ေန႔ကို တစ္ႀကိမ္ (သုိ႔) ႏွစ္ႀကိမ္ေလာက္ မ်က္ႏွာသစ္ျခင္းက သင့္အတြက္ ေကာင္းမြန္ေပမယ့္ ဒီ့ထက္ပိုလာရင္ေတာ့ မ်က္ႏွာ က်ိန္းစပ္ျခင္း၊ အဆီပိုထုတ္လႊတ္ျခင္းေတြ ျဖစ္လာႏုိင္ပါတယ္။
(၃) ေရရဲ႕အပူခ်ိန္ကို သတိျပဳပါ။
လူအမ်ား ယံုၾကည္ေနၾကသလုိ ပူတဲ့ေရက ေခၽြးေပါက္ေတြကို ဖြင့္ေပးၿပီး ေအးတဲ့ေရက ေခၽြးေပါက္ ပိတ္ေစတယ္ဆုိတာ မဟုတ္ပါဘူး။ တကယ္တမ္းေတာ့ ေခၽြးေပါက္ေတြမွာ ဒီလုိ ပိတ္ဖို႔ပြင့္ဖုိ႔ ၾကြက္သားမရွိတဲ့အတြက္ မလုပ္ႏုိင္ပါဘူး။ ပူတဲ့ေရေတြက သင့္အသားအေရကို ေျခာက္ေသြ႔ျခင္း၊ သဘာ၀ အသားအေရကို ပ်က္စီးေစျခင္းေတြ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ ဒီေတာ့ မ်က္ႏွာသစ္ဖုိ႔ အေကာင္းဆံုး ေရအပူခ်ိန္ကေတာ့ ၾကက္သီးေႏြးရံု ေရအပူခ်ိန္ ခပ္ေႏြးေႏြးေလာက္ပါပဲ။
(၄) မ်က္ႏွာဂ်ီးခၽြတ္တယ္ဆုိတာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့အျပဳအမူတစ္ခု ျဖစ္ၿပီး ဆဲလ္အေသေတြ ဖယ္ရွားဖို႔နဲ႔ ေလ်ာ့နည္းေစဖို႔က ေသာ့ခ်က္ပါပဲ။
ဒီအတြက္ scrub ေတြ သံုးရတာျဖစ္လုိ႔ တစ္ပါတ္ကို အမ်ားဆံုး ႏွစ္ႀကိမ္၊ သံုးႀကိမ္ေလာက္ပဲ သံုးသင့္ပါတယ္။ မ်က္ႏွာဂ်ီးခၽြတ္ရာမွာ ေရစိုအ၀တ္ေတြအစား လက္ေခ်ာင္းေတြနဲ႔သာ မ်က္ႏွာကို ပြတ္တုိက္သင့္ပါတယ္။
(၅) ေရ လံုလံုေလာက္ေလာက္ သံုးၿပီး မ်က္ႏွာမသစ္တာက ေခၽြးေပါက္ေတြကို ပိတ္ဆုိ႔ေစႏုိင္ၿပီး အသားအေရကို ညစ္ႏြမ္းေစပါတယ္။
မ်က္ႏွာသစ္ရာမွာ ေျပာင္စင္ေနေအာင္ ေရကို ခပ္ၾကာၾကာနဲ႔ မ်ားမ်ားသစ္ပါ။ ေမးရိုး၊ နဖူးစပ္နဲ႔ ႏွာေခါင္းေတြက ပိုၿပီး ဂရုစိုက္ရမယ့္အပိုင္း ျဖစ္ၿပီး တခါတရံ အဲ့ဒီေနရာေတြမွာ ဆပ္ျပာေတြ ကပ္က်န္ေနခဲ့တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီေနရာေတြကို ပိုၿပီး ဂရုတစိုက္နဲ႔ ေဆးေၾကာရပါမယ္။
(၆) သင့္ရဲ႕အသားေရက က်ိန္းစပ္စပ္ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ အရာေတြနဲ႔ ဓါတ္မတည့္တဲ့ အေလ့အထရွိလား ဆန္းစစ္ရပါမယ္။
သင္သံုးေနတဲ့ ထုတ္ကုန္ေတြထဲက ပါ၀င္ပစၥည္းေတြ (ဥပမာ - အေမႊးနံ႔ေတြ၊ အေရာင္ေတြ) နဲ႔ ထိေတြ႔မရတဲ့ sensitive ျဖစ္တဲ့ အသားအေရမ်ိဳးဆုိပါစို႔။ ကိုယ္သံုးမယ့္ ထုတ္ကုန္ကို အေရာင္၊ အနံ႔ကင္းစင္တဲ့ သဘာ၀ပစၥည္းေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ထုတ္ကုန္မ်ိဳးကိုသာ သံုးရပါမယ္။
(၇) သင့္ရဲ႕မ်က္ႏွာသုတ္ပု၀ါကလည္း ႏူးညံ့ဖို႔ လုိပါတယ္။
မ်က္ႏွာကို အားပါးတရ ပြတ္တုိက္ၿပီး သုတ္လုိက္ရရင္ ေနလုိ႔ထုိင္လုိ႔ ေကာင္းေပမယ့္ တကယ္တမ္းေတာ့ ခပ္ဖြဖြေလာက္သာ လုိက္ဖိေပးၿပီး ပြတ္တုိက္မသုတ္သင့္ပါဘူး။
(၈) မ်က္ႏွာသစ္ၿပီးၿပီးခ်င္း moisturizer ကို သံုးသင့္ပါတယ္။
လံုး၀ ေျခာက္သြားတဲ့အထိ ေစာင့္ၿပီးမွာ သုံးတဲ့အခါ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကို အေရျပားက စုပ္ယူဖို႔ ခက္ခဲသြားႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ moisturizer သံုးမယ္ဆုိရင္ မ်က္ႏွာသစ္ၿပီးၿပီးခ်င္း အသားအေရ ခပ္စိုစိုျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ သံုးရပါမယ္။
(၉) မ်က္ႏွာအတြက္ လုိအပ္တဲ့အရာေတြကိုလည္း လိမ္းေပးပါ။ အားျဖည့္ေပးပါ။
မ်က္ႏွာသစ္တာတစ္ခုတည္းနဲ႔ မလံုေလာက္ႏုိင္တဲ့ သင့္အသားအေရအတြက္ေတာ့ moisturiser အျပင္ ႏုိ႔ရည္၊ တုိနာ စတာေတြပါ သံုးေပးဖို႔ လုိအပ္ပါတယ္။ အျပင္သြားမယ္ဆုိလည္း ေနေရာင္ကာ sunscreen ေတြ လုိအပ္ပါေသးတယ္။
(၁၀) ႏွိပ္နယ္ေပးျခင္းကလည္း အက်ိဴးၾကီးမားတဲ့ အရာတစ္ခုပါပဲ။
အခ်ိန္အေတာ္ၾကာတဲ့အထိ အဆီဆုိတာ အသားအေရရဲ႕ ေခၽြးေပါက္ေတြကို ပိတ္ဆုိ႔ေစတာေၾကာင့္ ကၽြႏု္ပ္တုိ႔ ေ၀းေ၀းေရွာင္ခဲ့ၾကဖူးပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အခုေတာ့ အျမင္ေတြက ေျပာင္းသြားပါၿပီ။ အဆီျပန္တဲ့ အသားအေရေတြ အပါအ၀င္ skin type အားလံုးအတြက္ အဆီကိုအသံုးျပဳၿပီး ေဆးေၾကာ သန္႔စင္ျခင္းက အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ျဖစ္ထြန္းေစပါတယ္တဲ့။ ဒါေၾကာင့္ မက္မြန္ဆီ၊ ဇီးခ်ိဳသီးအဆံ အဆီ၊ စပ်စ္သီးအဆီနဲ႔ ေနၾကာေစ့အဆီေတြကေန အေျခခံထားတဲ့ cleansing oil ေတြကို မ်က္ႏွာေပၚလိမ္းၿပီး အနည္းငယ္ႏွိပ္နယ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ အဆီေတြေျပာင္စင္ေစဖုိ႔ ေရခပ္ေႏြးေႏြးထဲမွာ မ်က္ႏွာေဆးတဲ့ အ၀တ္ကိုညစ္ၿပီး သုတ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ေရစင္ေအာင္ေဆး လုိက္ပါ။ (အုန္းဆီနဲ႔ သံလြင္ဆီေတြကေတာ့ အသားအေရ အမ်ိဳးအစား အနည္းငယ္ေရြးတာေၾကာင့္ ဂရုစိုက္ၿပီး အသံုးျပဳရပါမယ္။)
ဟန္နီ
Credit: Trend Myanmar
Thursday, November 12, 2015
"မ်က္ႏွာသစ္တဲ့အခါ လူေတြ မွားယြင္း လုပ္ေဆာင္ေနၾကတဲ့ အခ်က္ (၁၀) ခ်က္"
Labels:
က်န္းမာေရး,
ဗဟုသုတ,
အလွပ
Location:
Lewe, Myanmar (Burma)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment