Wednesday, April 6, 2016

"အသားဟင္းစားရင္ ကင္ဆာ ျဖစ္မွာလား"


"အသားဟင္းစားရင္ ကင္ဆာ ျဖစ္မွာလား"

ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႔ႀကီး၏ ေလ့လာသုေတသန တစ္ရပ္ အရကား အသားစိမ္းႏွင့္ ျပဳျပင္စီမံထားေသာ အသားဟင္းလ်ာမ်ားကို မ်ားမ်ားစားေလ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ တိုးလာေလဟု သိရသည္။ သို႔ေသာ္ ထိုသုိ႔ အေျဖထြက္လာသျဖင့္  ဘာဂါေတြ၊ အသားေခ်ာင္းေတြနဲ႔ အသားဆို ဘာအသားမွ မစားဟု ေရွာင္လိုက္ဖို႔ေတာ့ မလို။

ေလ့လာမႈ စစ္တမ္းက ဘယ္လို သေဘာလဲ။

ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႔ႀကီး (WHO) ၏ တစ္စိတ္တစ္ေဒသျဖစ္ေသာ ႏုိင္ငံတကာ ကင္ဆာ သုေတသန ေအဂ်င္စီ (IARC) သည္ အသားစားျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားျခင္းအၾကား ဆက္စပ္မႈကို ေလ့လာထားေသာ စစ္တမ္း (၈၀၀) ေက်ာ္ကို ျပန္လည္ ေလ့လာသံုးသပ္ကာ ေကာက္ခ်က္ စစ္တမ္းတစ္ေစာင္ ထုတ္ျပန္ခဲ့သည္။ ေလ့လာ သုေတသန(၈၀၀) ေက်ာ္သည္ ကမၻာတစ္၀န္းက လူမ်ဳိးစံု၊ စားေသာက္မႈ ပံုစံမ်ဳိးစံုကို ၿခံဳငံု မိေၾကာင္းလည္း သုေတသီတို႔က ဆိုသည္။ ေတြ႔ရွိခ်က္ကား အသားေခ်ာင္း၊ အသားဘူး၊ ေဟာ့ေဒါ့၊ ဘာဂါ စသည္တို႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ တစ္ဆင့္စီမံထားသည့္ အသားမ်ားသည္ လူသားခႏၶာကိုယ္တြင္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျဖစ္ပြားလာေအာင္ လံႈ႔ေဆာ္ႏုိင္စြမ္းရွိေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ့ရသည္။ ျပဳျပင္စီမံထားေသာ အသားပမာဏ (၅၀) ဂရမ္ စားၿပီးတိုင္း အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ (၁၈) ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးလာေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္။ အမဲသား၊ ႏြားကေလးသား၊ ၀က္သား၊ သိုးသား၊ ဆိတ္သား စေသာ အသားစိမ္းမ်ားသည္လည္း လူသားတြင္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျဖစ္ပြားလာေအာင္ လံႈ႔ေဆာ္ႏုိင္ေျခရွိေသာ အစားအစာမ်ား စာရင္းတြင္ ပါ၀င္သည္။ ကင္ဆာ က်ိန္းေသေပါက္ ျဖစ္ေစသည္ဟု ဆိုႏုိင္ေလာက္ေအာင္ကား ခိုင္လံုေသာ သက္ေသမ်ဳိး မရွိေသးဟု သုေတသီတို႔က ဆိုသည္။ အသားစိမ္း (၁၀၀) ဂရမ္ စားၿပီးတိုင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခသည္ (၁၇) ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ တိုးလာသည္ဟု အၾကမ္းဖ်င္း တြက္ခ်က္ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီတို႔က ေျပာသည္။

ဒါဆို အသားစားရင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္လား။

ကြ်မ္းက်င္သူမ်ား အလိုအရမူ အသားစားျခင္းကို ထူးထူးျခားျခား ေရွာင္ေနစရာမလို၊ သို႔ေသာ္ သတ္မွတ္ ပမာဏထက္ေတာ့ ပိုမစားမိေအာင္ ထိန္းသိမ္းတာ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္ဟု IARC ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒါက္တာ ခရစၥတိုဖာ၀ိုင္းလ္ဒ္ က ေျပာသည္။

အသား လံုး၀မစားၾကနဲ႔ေဟ့ ဆိုၿပီး လူေတြ ေၾကာက္လန္႔ေအာင္ အသံေကာင္းဟစ္ေနဖို႔ေတာ့ မလိုပါဘူးဟု စတန္းဖို႔ဒ္ တကၠသိုလ္၏ ေရာဂါကာကြယ္ေရးဌာန အႀကီးအကဲ ေဒါက္တာဂၽြန္ အိုင္ယန္နီဒစ္ ကလည္း ေျပာသည္။

အသား မည္မွ်ထက္မပိုေအာင္ စားရမည္ဟု အတိအက် ညႊန္းထားျခင္းမ်ဳိး မရွိေသာ္လည္း အေမရိကန္ႏုိင္ငံ တက္ဖ္တကၠသိုလ္ အာဟာရ သိပၸံႏွင့္ မူ၀ါဒမ်ားဆိုင္ရာ သင္တန္းေက်ာင္းမွ ေဒါက္တာ ဒါရီယက္စ္ မိုဇာဖာရီယန္ ကမူ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားဟင္းလ်ာမ်ဳိး တစ္လႏွစ္ႀကိမ္ထက္ ပိုမစားသင့္ဘူး။ သဘာ၀အတိုင္း အသားစိမ္းမ်ဳိးကိုလည္း တစ္ပတ္ ႏွစ္ႀကိမ္ထက္ ပိုမစားသင့္ဘူးဟု ဆိုထားသည္။

ဘယ္အသားက ပိုအႏၲရာယ္ကင္းတယ္ ဆိုတာမ်ဳိး ရွိလား။

ေယဘုယ်အားျဖင့္ ေျပာရလွ်င္ ၾကက္သားပဲ စားစား အမဲသားပဲ စားစား ခပ္ပါးပါးလႊာ ထားသည့္ အသားမ်ားသည္ ပိုအႏၲရာယ္ကင္းသည္ဟု ဆိုႏုိင္သည္။ အသားတံုးႀကီးေလ အဆီႏွင့္ ကိုလက္စထေရာ မ်ားေလ ျဖစ္သည္။ ထိုႏွစ္မ်ဳိးမ်ားေလ ႏွလံုး၊ ဆီးခ်ဳိ အပါအ၀င္ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခလည္း မ်ားလာေလျဖစ္သည္။ ေဟာ့ေဒါ့၊ ဘာဂါ၊ စည္သြပ္ဘူး အသားဟင္း စေသာ ျပဳျပင္ထားသည့္ အသားမ်ား စားသံုးရာတြင္လည္း အဆီမ်ားသည့္ အသားမ်ဳိး တတ္ႏုိင္သမွ် ေရွာင္ျခင္းသည္ က်န္းမာေသာ စားေသာက္မႈဆီသို႔ ခ်ဥ္းကပ္ရာ ေရာက္သည္။

ခ်က္ျပဳတ္ ျပင္ဆင္ပံုေပၚ မူတည္ ပါသလား။

သိပ္ကို မူတည္သည္ဟု ဆိုႏုိင္သည္။ အသားမ်ားကို ဘာဘီက်ဴးလုပ္ကာ ကင္စားေသာနည္းသည္ အႏၲရာယ္အမ်ားဆံုးနည္းဟု က်န္းမာေရး ပညာရွင္မ်ားက တစ္ညီတစ္ၫြတ္တည္း ဆိုထားၾကသည္။ ထိုသို႔ အလြတ္ကင္စားျခင္းေၾကာင့္ မီးခိုးျပာမႈန္မ်ားထဲတြင္ ပါေသာ ျပာမ်ားသည္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ ဆဲလ္မ်ားကို အေႏွာင့္အယွက္ေပးကာ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစမည့္ အဆိပ္ဓာတ္မ်ား ပိုျဖစ္ေစႏုိင္စြမ္း ရွိသည္။

ဒါဆို သက္သက္လြတ္ စားလိုက္တာ အႏၲရာယ္ အကင္းဆံုးလား။

က်န္းမာေရး႐ႈေထာင္႔မွ ၾကည့္မည္ဆိုလွ်င္ ထိုသို႔ လုပ္ရန္လည္း မလိုအပ္ပါ။ အသားသည္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ေသာ ပ႐ိုတိန္း၊ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္မ်ား ျဖည့္စြမ္းေပးသည့္ အဓိက အာဟာရ ျဖစ္သည္။ အသားက ရရွိေသာ အာဟာရသည္ ဦးေႏွာက္မွအစ ႂကြက္သား အလယ္ ခုခံအားစနစ္ အဆံုး အက်ဳိးျပဳသည္။ အသား လံုး၀ေရွာင္လိုက္ပါက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အဓိက အာဟာရမ်ား လက္လြတ္သြားလိမ့္မည္။ အသား မစားဘဲ အျခား တစ္နည္းနည္းျဖင့္ ထိုအာဟာရမ်ား ျဖည့္စြမ္းႏုိင္သည္ ဆိုလွ်င္ ကိစၥမရွိ။ မျဖည့္စြမ္း ႏုိင္လွ်င္ က်န္းမာေရး အတြက္ပါ ဆိုးက်ဳိး ျဖစ္ႏုိင္သည္။

ကုိထိုက္

Credit: messenger

No comments:

Post a Comment