Monday, April 4, 2016
"ခရမ္းသီးရဲ႕ အက်ိဳးအာနိသင္ (၇) မ်ိဳး"
"ခရမ္းသီးရဲ႕ အက်ိဳးအာနိသင္ (၇) မ်ိဳး"
ခရမ္းသီးကုိ လူတုိင္း စားဖူးပါလိမ့္မယ္။ အနည္းငယ္ သက္တဲ့ အရသာျဖစ္ၿပီး သားငါးမ်ိဳးစုံနဲ႔ ခ်က္စားၾကတာ ရွိသလုိ
ခရမ္းသီးသက္သက္ကုိ အခ်ိဳ/ အစပ္ ခ်က္စားရင္လည္း အရသာ အလြန္ရွိပါတယ္။ ခရမ္းသီးမွာ လူကို အက်ိဳးျပဳႏုိင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီးပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခရမ္းသီးကေန ရရွိႏုိင္တဲ့ အက်ိဳးအာနိသင္ (၇) မ်ိဳးကို ဗဟုသု အေနနဲ႔ ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါတယ္။
(၁) အဆီက်ေစတယ္
ခရမ္းသီးမွာ chlorogenic acid ဓာတ္နဲ႔ phytochemical နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္လုိ႔ အစာေျခစနစ္ကို လွ်င္ျမန္ေစပါတယ္။ ကယ္လုိရီကုိလည္း လွ်င္ျမန္စြာ ေလာင္ကၽြမ္းေစႏုိင္သလုိ ခရမ္းသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ ကယ္လုိရီပမာဏကလည္း အလြန္ နည္းပါးပါတယ္။
(၂) ကိုလက္စထေရာကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးတယ္
ခရမ္းသီးမွာပါတဲ့ anthocyanin ဓာတ္ဟာ ေသြးတြင္းမွာရွိတဲ့ ကိုလက္စထေရာဓာတ္ကုိ လွ်င္ျမန္စြာ က်ဆင္းေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒီအဓိပၸါယ္က ခရမ္းသီး ပုံမွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ ႏွလုံးေရာဂါနဲ႔ ဆက္စပ္ေရာရဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္တယ္လုိ႔
အဓိပၸါယ္ သက္ေရာက္ေစပါတယ္။
(၃) ေသြးလည္ပတ္မႈ စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္
ေန႔စဥ္ စားသုံးသင့္တဲ့ ခရမ္းသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ကာဘုိဟုိက္ၿဒိတ္ဓာတ္ ပါ၀င္လုိ႔ ေသြးထဲမွာရွိတဲ့ အဆီခဲေတြ၊ ေသြးခဲျခင္းေတြ၊ ေသြးေၾကာပိတ္ျခင္းေတြကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ၿပီး ေသြးဖိအားကုိ ပုံမွန္အေျခအေနမွာ ထိန္းေပးႏုိင္ပါတယ္။
(၄) ကင္ဆာကုိ ကာကြယ္ေပးႏုိင္တယ္
ခရမ္းသီးမွာ solasodine rhamnosyl glycoside ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒီဓာတ္ေတြဟာ ကင္ဆာဆဲျဖစ္ျခင္းကုိ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ၿပီး ျဖစ္ေနၿပီးသား ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကုိေတာင္ တုိက္ျဖတ္ႏုိင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
(၅) အဆိပ္အေတာက္ကုိ ဖယ္ရွာေပးႏုိင္တယ္
ခရမ္းသီးမွာ ခႏၶာကိုယ္ကုိ ဒုကၡေပးႏုိင္တဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကုိ ဖယ္ရွာေပးတဲ့ enzyme ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ အစားမွားျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ ၀မ္းဗုိက္ေအာင့္ျခင္း၊ မူးေ၀ေအာ့အန္ျခင္း၊ ရာသီဥတုေၾကာင့္ ၀င္လာႏုိင္တဲ့ အဖ်ားေရာဂါေတြကုိလည္း သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ပါတယ္။
(၆) မွတ္ဉာဏ္ေကာင္းေစႏုိင္တယ္
ေန႔စဥ္ စားေပးသင့္တဲ့ ခရမ္းသီးမွာ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ ဖြဲ႔စည္းပုံကုိ ေထာက္ပံ့ႏုိင္တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ ခရမ္းသီးရဲ႕ အျပာေရာင္ အခြံမွာ anthocyanin phytonutrient လုိ႔ ေခၚတဲ့ nasunin ဓာတ္ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒီဓာတ္ဟာ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကုိ မ်ားစြာ အကူအညီေပးႏုိင္ပါတယ္။
(၇) အ႐ုိးေတြကုိ သန္မာေစတယ္
ခရမ္းသီးမွာ copper ဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္လုိ႔ အသက္ႀကီးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ အျဖစ္မ်ားေလ့ရွိတဲ့ အ႐ုိးပါး၊ အ႐ုိးေဆြး၊ အ႐ုိးဆဲလ္ပ်က္စီးျခင္းေတြကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ၿပီး လူငယ္လူရြယ္မ်ားအတြက္လည္း အ႐ုိးကုိ သန္မာေစႏုိင္ပါတယ္။
နတ္စည္ေတာ္ (Shwemom)
Credit: Shwemom
Labels:
က်န္းမာေရး,
အစားအေသာက္
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment