Wednesday, May 27, 2015

"ရွိရင္းစြဲ အသက္ထက္ ပိုရင့္သြားေစတဲ့ အစားအစာ (၇) မ်ိဳး"


"ရွိရင္းစြဲ အသက္ထက္ ပိုရင့္သြားေစတဲ့ အစားအစာ (၇) မ်ိဳး"

တစ္ခါတစ္ေလ အသက္ ၂၀ ကို ၃၀ ၀န္းက်င္ထင္လို႔ အစ္ကို၊ အစ္မေတြ တပ္ေခၚလိုက္ရင္ အေခၚခံလိုက္ရတဲ့ သူေတြက မ်က္ႏွာႀကီးတည္ျပီး ေဒါသထြက္သြားတာမ်ိဳးေတြ ႀကံဳဖူးၾကမွာပါ။ ဘာ့ေၾကာင့္မ်ား တစ္ခ်ိဳ႔လူေတြဟာ ရွိရင္းစြဲ အသက္ထက္ ပိုမုိရင့္ေရာ္ေနၾကတာလဲ၊ ဒါဟာ သူတုိ႔ရဲ႕အစားအေသာက္နဲ႔ ေနထုိင္မႈပံုစံေတြေၾကာင့္ပါလို႔ ေျပာရပါလိမ့္မယ္။ လူတစ္ဦးရဲ႕ ႏုပ်ိဳမႈဟာ တစ္ခ်ိဳ႕ေသာ အစားအစာေတြေၾကာင့္ ပ်က္ယြင္းသြားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ လူကို အိုမင္းရင့္ေရာ္ေစတဲ့ အစားအေသာက္ (၇) မ်ိဳးအေၾကာင္း ေျပာျပေပးခ်င္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအရာေတြကေတာ့

၁။ဆား

ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ဆားေတြအမ်ားႀကီး ထည့္ခ်က္တာ၊ အငန္ဓာတ္ကို ႏွစ္ၿခိဳက္တဲ့သူေတြဟာ ရုပ္ရင့္ေရာ္တတ္ၾကပါတယ္တဲ့။ ပါးေရတြန္႔ျခင္းကို အားေပးတဲ့ ဒီအငန္ဓာတ္ဟာ အထူးသျဖင့္ သင့္မ်က္လံုးတစ္၀ိုက္က ႏူးညံ့တဲ့ အသားေရေတြကို ပိုမိုတြန္႔ေစပါသတဲ့။

၂။သၾကား

အသားအေရပိုမိုၾကည္လင္ေစဖုိ႔နဲ႔ လွပတဲ့ အသားအေရမ်ိဳးလိုခ်င္သူေတြအတြက္ သၾကားကို ေလွ်ာ့စားဖုိ႔ ဆရာ၀န္ေတြက ဆိုထားပါတယ္။ သၾကားအစား အသီးအႏွံတစ္ခ်ိဳ႕ကို စားေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ လႈပ္ရွားမႈကို ေႏွးသြားေစႏိုင္တဲ့ သၾကားဓာတ္ကို ေလွ်ာ့ဖုိ႔လိုပါတယ္။

၃။ေကာ္ဖီ

ေကာ္ဖီဟာ အသားအရည္အတြက္ေရာ၊ သြားေတြအတြက္ပါ ေသာက္ဖုိ႔ မသင့္ေလ်ာ္တဲ့ အရာပါ။ အသားအေရကို ေျခာက္သြားေစတတ္သလို၊ သြားေတြကိုလည္း ၀ါထိန္ထိန္ျဖစ္ေစတာမို႔ လူကို ပိုၿပီး ရင့္ေရာ္ေစပါသတဲ့။

၄။အရက္

အရက္ေသာက္ေလ့ေသာက္ထရွိသူ အမ်ားစုဟာ ေရဓာတ္ ဆံုးရႈံးတတ္ၾကတာမို႔ အိုမင္းရင့္ေရာ္တဲ့ပံု ေပါက္ေနတတ္တာ အထူးအဆန္း မဟုတ္ေတာ့ပါဘူး။

၅။ၾကြက္သားအမွ်င္ပါတဲ့အသား

က်န္းမာေရးသုေတသီေတြရဲ႕ အဆိုအရ ၾကြက္သားအမွ်င္ပါတဲ့အသားေတြကို တစ္ပတ္ကို တစ္ခါထက္ပိုမုိ စားသံုးျခင္းဟာ ပါးေရတြန္႔ေစပါတယ္တ့ဲ။

၆။ပူစပ္ေစတဲ့ အစားအေသာက္မ်ား

ျငဳတ္သီးေတြ အမ်ားႀကီးထည့္ခ်က္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားမယ္ဆုိရင္ ဒါဟာ အသားအေရအတြက္ အမ်ားႀကီး ထိခိုက္သြားၿပီလို႔သာ ေတြးလိုက္ပါ။ ေသြးေၾကာေတြကို ပိတ္ဆို႔မႈျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဒီလို ပူစပ္ေစတဲ့ အစားအေသာက္ေတြဟာ သင့္ရဲ႕မ်က္ႏွာအသားအေရကိုလည္း ပါးေရတြန္႔ေအာင္ ကူညီေပးေနပါေသးတယ္။

၇။ဆိုဒါ

သြားနဲ႔အသားအေရကို ဂရုစိုက္ခ်င္သူေတြအတြက္ေတာ့ ဒါလည္း ေရွာင္ကိုေရွာင္သင့္တဲ့အရာပါ။ အထူးသျဖင့္ အက္ဆစ္ဓာတ္ မ်ားတာေၾကာင့္ သြားအတြက္ မေကာင္းဘူးဆိုတာ သိထားရပါလိမ့္မယ္။

ဟန္နီ

Credit: Trend Myanmar

No comments:

Post a Comment