Sunday, June 28, 2015
"ေဒါသျဖစ္ေစတဲ့ စိတ္ေတြ နည္းပါးသြားေစဖုိ႔ ဒီအစားအစာေတြကို စားသံုးေပးႏိုင္"
"ေဒါသျဖစ္ေစတဲ့ စိတ္ေတြ နည္းပါးသြားေစဖုိ႔ ဒီအစားအစာေတြကို စားသံုးေပးႏိုင္"
ကိုင္တြယ္ေျဖရွင္းရမွာ အခက္ခဲဆံုးအရာကေတာ့ ေဒါသပါပဲ။ ေဒါသထြက္ျပီဆုိ ရွဴးရွဴးရွဲရွဲ ျဖစ္တတ္လြန္းသူေတြအတြက္ အစားအေသာက္က ထိန္းညွိေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္ဆိုတာကို မယံုမရွိပါနဲ႔။
ဘယ္လိုအစားအစားမ်ိဳးေတြလဲဆိုတာ သိခ်င္သြားတယ္ဟုတ္။ Psychiatry ေလ့လာမႈအရ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ အစားအစာ၊ ကေစာ္ေဖာက္ထားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ သင့္ရဲ႕ ေဒါသျဖစ္တတ္လြန္းတဲ့ စိတ္ကို ေလ်ာ့ပါးသြားေစပါတယ္။ ဥပမာ ရွာလကာရည္ပါတဲ့ အစားအစာ၊ ဆားရည္စိမ္ထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သရက္သီးသနပ္၊ မရမ္းသီးသနပ္၊ ဆားစိမ္ေတြဟာ ေဒါသျဖစ္တတ္လြန္းတဲ့သူေတြ စားသံုးသင့္တဲ့ အရာေတြပါ။
ဒီေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္ဟာ လူအေယာက္ ၇၀၀ ကို စမ္းသပ္စစ္ေဆးထားတာ ျဖစ္ျပီး သူတုိ႔စားသံုးတဲ့ အသီးအႏွံနဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကို ခြဲျခမ္းစိတ္ျဖာကာ ခုလို စာရင္းထုတ္ျပန္ခဲ့တာပါ။ ခုနေျပာသလို အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ အစားအစာေတြကို စားေလေလ ေဒါသအထြက္ နည္းေလေလပါပဲတဲ့။
ခုလိုျဖစ္ရျခင္းအေၾကာင္းအရင္းကေတာ့ ကေစာ္ေဖာက္ထားတဲ့ အစားအစာ၊ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာပါတဲ့ ပဋိပိုးေကာင္ေတြဟာ အူထဲက အေနအထားတစ္ခ်ိဳ႔ကို ေျပာင္းလဲသြားေစႏိုင္ျပီး ခုနေျပာသလို ေဒါသျဖစ္ေစတဲ့အရာကိုပါ ေျပာင္းလဲပစ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ပါလုိ႔ Science Daily မွာ ေဖာ္ျပေပးထားပါတယ္။ ဒီလို အစားအေသာက္ကေန စိတ္အေျခအေနကို ေျပာင္းလဲပစ္ႏိုင္တယ္ဆုိတာ ထူးျခားတဲ့ ျဖစ္စဥ္တစ္ရပ္ပါ။
ဒီေတာ့ စိတ္တိုစရာ၊ ေဒါသထြက္စရာ ကိစၥရပ္ေတြ မၾကံဳရေသးခင္ ခုနအစားအစာေတြ ႀကိဳးစားထားတဲ့သူေတြဟာ ေဒါသထြက္စရာ အေျခအေနမွာ အရင္အခါေတြလို မဟုတ္ေတာ့ပဲ ကိုယ့္ကိုယ္ကို ထိန္းသိမ္းႏိုင္သြားတယ္လို႔ သိရျပီး လူေတြအစားမ်ားတဲ့ ကင္မ္ခ်ီလိုအရာမ်ိဳးေတြမွာလည္း အဲ့ဒီဓာတ္ ပါ၀င္တယ္လုိ႔ ဆုိထားပါတယ္။
ဟန္နီ
Credit: Trend Myanmar
Labels:
အေတြးအျမင္
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment