Sunday, October 25, 2015

"စပ်စ္သီးရဲ႕အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား"


"စပ်စ္သီးရဲ႕အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား"

စပ်စ္သီးတစ္ခုိင္ရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကလည္း မ်ားျပားလွပါတယ္။ စပ်စ္သီးဟာ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိးထဲမွာ ပါဝင္ေနၿပီး သူ႔မွာ ဗီတာမင္ A၊ C၊ B6 နဲ႔ Folate တို႔ မ်ားစြာပါဝင္ေနၿပီး  ေနာက္ထပ္မရိွမျဖစ္ ဓာတ္သဘာဝေတြျဖစ္တဲ့  ပိုတက္စီယမ္၊ ကယ္လစီယမ္၊ သံဓာတ္၊ ေဖာ့စဖရတ္၊ မဂၢနီယမ္နဲ႔ ဆီလီနီယမ္တို႔ ပါပါဝင္ေနျခင္းပင္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ ေရာဂါေတြနဲ႔ ပတ္သက္ျပီး သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစဖို႔ မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားၾကပါတယ္။

ပန္းနာရင္ၾကပ္အတြက္ ေကာင္းမြန္ျခင္း

ေရာဂါအေနအထားကိုလုိက္ျပီး ကုသေပးမႈအရ ကြ်မ္းက်င္သူ ပညာရွင္တုိ႔ဟာ ပန္းနာရင္ၾကပ္ေရာဂါအတြက္ စပ်စ္သီးရဲ႕ အာနိသင္ကို အသံုးျပဳတတ္ၾကပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ စပ်စ္သီးမွာ ေရဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားျပီး အဆုတ္ထဲရိွေနတဲ့ အစိုဓာတ္ကို တိုးျမွင့္ေပးတာေၾကာင့္ ရင္ၾကပ္တာေတြကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္းဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။

အရိုးက်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္ျခင္း

စပ်စ္သီးမွာ အံ့ၾသစရာေကာင္းလွစြာ သံဓာတ္၊ မဂၢနီစီယမ္ဓာတ္နဲ႔ ေၾကးနီဓာတ္တို႔ အနည္းငယ္ ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ အရုိးသာမာန္မႈကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ စပ်စ္သီးကို အေျခခံ အစားအစာထဲမွာ ပံုမွန္ထည့္ျပီး စားေပးျခင္းျဖင့္  အသက္ၾကီးလာတဲ့အခါ အမ်ဳိးသမီးေတြ အမ်ားဆံုးျဖစ္ပြားေလ့ရိွတဲ့ အရိုးပြေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို မ်ားစြာ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။

ႏွလံုးေရာဂါအတြက္ ေကာင္းမြန္ျခင္း

စပ်စ္သီးဟာ ေသြးထဲမွာ ႏိုက္ထရစ္အက္ဆစ္ကို တိုးပြားေစတာေၾကာင့္ ေသြးခဲတာေတြကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စပ်စ္သီးမွာ Heart attacks ျဖစ္ပြားႏႈန္းကို ထိေရာက္စြာ ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့အစြမ္း ရိွျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

ေခါင္းမူး၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္းကို သက္သာေစျခင္း

စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္ဟာ ေခါင္းမူး၊ ေခါင္းေနာက္၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္းတို႔ကို ကုသရာမွာ တကယ္ထိေရာက္တယ္လို႔ ေျပာဆိုထားၾကပါတယ္။ မနက္ပိုင္းေတြမွာ စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေရမေရာဘဲ ေသာက္သံုးသင့္တယ္လို႔လည္း ညႊန္းဆိုထားၾကပါတယ္။ တစ္ခါတစ္ရံမွာ ဝို္င္နီတို႔ ေသာက္သံုးမိလို႔ ေခါင္းေတြအံုခဲ ကိုက္ခဲေနတဲ့အခ်ိန္ေတြမွာ စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္နဲ႔ စပ်စ္သီးရဲ႕ အေစ့ေတြဟာ ဒီေဝဒနာေတြကို သက္သာေစဖို႔ ထိေရာက္စြာ ေျဖရွင္းေပးပါတယ္။ ဥပမာ- ရာသီဥတုေၾကာင့္ျဖစ္ျဖစ္၊ အိပ္ေရးပ်က္လို႔ဘဲျဖစ္ျဖစ္၊ အရက္နာက်လို႔ျဖစ္ျဖစ္ ေခါင္းမူး၊ ေခါင္းကိုက္ျဖစ္ေနခဲ့ရင္ အခုလို စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ မ်ားစြာ သက္သာေစပါတယ္။

ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း သက္သာေစျခင္း

စပ်စ္သီးဟာ ဝမ္းခ်ဳပ္တာတို႔ကို သက္သာေစတဲ့ ဝမ္းေပ်ာ့ေစတဲ့ အသစ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ သူ႔မွာ သၾကား၊ ေအာ္ဂင္းနစ္အက္ဆစ္နဲ႔ သဘာဝအရင္းအျမစ္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဝမ္းေပ်ာ့ေစတဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိးအျဖစ္ သတ္မွတ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္  ေပ်ာ္ဝင္လြယ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္လည္း ဝမ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့သြားေစဖို႔ မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳတာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေမာပန္းႏြမ္းနယ္မႈတို႔ကို သက္သာေစျခင္း

အျဖဴေရာင္စပ်စ္သီးမွာ သံဓာတ္အစား ျဖည့္စြက္ေပးႏိုင္တဲ့ ဓာတ္သဘာဝ ပါရိွေနျပီး ေမာပန္းႏြမ္းနယ္မႈတို႔ကို မ်ားစြာ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးအားနည္းေရာဂါ ျဖစ္ပြားသူမ်ားအတြက္ စပ်စ္သီးကို စားေပးျခင္းျဖင့္ သံဓာတ္အားေကာင္းေစဖို႔ မ်ားစြာ အေထာက္အပံ့ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အနက္ေရာင္ စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္သံုးျခင္းဟာ သံဓာတ္ကို မတိုးေစဘဲ ေလ်ာ့က်ေစတယ္ဆိုတာ သတိရိွဖို႔လိုပါတယ္။

ရင္သားကင္ဆာကို သက္သာေစျခင္း

ေဆးသိပၸံပညာရွင္တို႔ ေလ့လာေတြ႔ရိွခ်က္အရ ခရမ္းေရာင္ စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္ဟာ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို မ်ားစြာ ကာကြယ္ေပးေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားၾကပါတယ္

မွတ္ဥာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈေရာဂါကို သက္သာေစျခင္း

သုေတသနပညာရွင္တို႔ ေလ့လာေတြ႔႔ရိွခ်က္အရ စပ်စ္သီးမွာပါဝင္တဲ့ သဘာဝဓာတ္ေတြဟာ ဦးေႏွာက္ဖြံ႔ၿဖိဳးမႈတို႔ကိုလည္း ေကာင္းမြန္ေစကာ မွတ္ဥာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈ ေရာဂါေတြကိုလည္း မ်ားစြာ သက္သာေစေၾကာင္း ေဖာျ္ပထားၾကပါတယ္။

Credit: Yangon Life

No comments:

Post a Comment