Tuesday, February 23, 2016

"ၾကက္သြန္နီအခြံရဲ႕ အံ့ဖြယ္ အာနိသင္မ်ား"


"ၾကက္သြန္နီအခြံရဲ႕ အံ့ဖြယ္ အာနိသင္မ်ား"

လူအမ်ားစုက ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ အသီးအႏွံ အမ်ဳိးမ်ဳိးရဲ႕ အခြံံေတြမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း (quercetin) ေတြနဲ႔ တျခား က်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ အာဟာရဓာတ္မ်ဳိးစုံ ပါ၀င္တာကုိ သတိမျပဳမိၾကပါဘူး။ အေကာင္းဆုံး ဥပမာကေတာ့ ၾကက္သြန္နီ အခြံျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီအခြံက စားလို႔မရေပမဲ့ သူ႔မွာ ေသြးဖိအားကုိ ထိန္းညွိေပးျပီး ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါကုိ ကာကြယ္ေပးႏုိင္တဲ့ အစြမ္းထက္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္း အမ်ားအျပား ပါ၀င္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီက က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူအျပဳဆုံး အပင္တစ္ပင္ျဖစ္ျပီး ဘက္တီးရီးယားပုိးေတြကို ေသေစႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိအျပင္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကုိ ထိန္းညွိေပးႏိုင္ျခင္း၊ ႏွာေခါင္းေသြးယုိျခင္းကုိ ရပ္တန္႔ေစႏုိင္ျခင္း၊ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကုိ ဖ်က္ဆီးေပးႏုိင္ျခင္းနဲ႔ ဗီတာမင္ စီေၾကာင့္ ခႏၶာကုိ္ယ္ရဲ႕ ခုခံအားစနစ္ကုိ တုိးတက္ေစႏုိင္တဲ့ အစြမ္းေတြကို ရရွိေစပါတယ္။ အေရာင္ပုိရင့္တဲ့ ၾကက္သြန္နီအခြံက ပုိျပီး အာဟာရဓာတ္ မ်ားျပားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကုိ ၾကက္သြန္နီ တစ္ျခမ္းစားသုံးရင္ အစာအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်ကုိ တစ္၀က္ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္လုိ႔ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္တစ္ခုအရ သိရပါတယ္။

အဂၤလန္ႏုိ္င္ငံ Cranfield တကၠသိုလ္က သိပၸံပညာရွင္္မ်ားက ၾကက္သြန္နီအခြံက မေပ်ာ္၀င္ႏုိင္ေပမဲ့ အစြမ္းထက္ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါနဲ႔ ေရာင္ရမ္းျခင္းမ်ားကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစတဲ့ quercetin အျပင္ တျခား အက်ဳိးျပဳ ဂုဏ္သတၱိမ်ားစြာပါ၀င္တာကုိ ေတြ႔ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးတုိးတက္ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ ၾကက္သြန္နီ အခြံက အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကုိ ရရွိေစႏုိင္ဖုိ႔အတြက္ ဟင္းေတြ စြပ္ျပဳတ္ေတြထဲမွာ အခြံမႏႊာထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ ၁ လုံး ၂ လုံးေလာက္ ထည့္ခ်က္လို႔ရသလုိ ၾကက္သြန္နီ အခြံနည္းနည္းကုိ ဟင္းအုိး ပြက္ပြက္ဆူမလာခင္အထိ ထည့္ခ်က္ျပီး ေနာက္မွ ဖယ္လိုက္ရင္လည္း ၾကက္သြန္နီအခြံရဲ႕ အက်ဳိးေက်းဇူး အျပည့္အ၀ ရႏုိင္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။

ခင္သူဇာ

Credit: Trend Myanmar

No comments:

Post a Comment