Lutaw Lupyaw
"ငါးစားသံုးမႈမ်ားျခင္းက အသက္ရွည္ေစႏုိင္"
အသက္ႀကီးသူေတြမွာ ငါးနဲ႔ ပင္လယ္စာ မ်ားမ်ားစားသူေတြဟာ အဲ့ဒီ အစားအစာေတြကို အစားနည္းသူေတြထက္ အသက္ ပိုရွည္ႏုိင္တယ္လုိ႔ ေလ့လာမႈအရ ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ ငါးမွရရွိတဲ႔ အုိမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္ အဆင့္ ျမင့္မားစြာ ရရွိသူေတြဟာ အုိမီဂါ-၃ အဆင့္နည္းစြာ ရရွိသူေတြထက္ အေၾကာင္းေၾကာင္းေၾကာင့္ ေသဆံုးႏုိင္ေျခ ၂၇ ရာခုိင္ႏႈန္းနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးႏုိင္ေျခ ၃၅ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းတယ္လို႔ ေတြ႔ရွိထားပါတယ္။
အေမရိကန္မွ သုေတသီေတြက အသက္ ၆၅ ႏွစ္ ေက်ာ္သူေတြကို ၁၆ ႏွစ္ၾကာ ေလ့လာမႈ ျပဳလုပ္ ခဲ့ပါတယ္။ ဆယ္လ္မြန္၊ တူနာ၊ ငါးေသတၱာ၊ ငါးသေလာက္နဲ႔ ငါးကြမ္း႐ွပ္လုိမ်ဳိး ငါးေတြမွာ ပါဝင္တတ္တဲ့ အုိမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္ေတြ ေသြးထဲမွာ ျမင့္မားစြာ ရွိသူေတြဟာ ေသြးထဲမွာ အဆင့္နည္းစြာ ရွိသူေတြထက္ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ၂ ဒသမ ၂ ႏွစ္ အသက္ပိုရွည္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
အုိမီဂါ- ၃ ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ DHA ဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးႏုိင္ေျခ နည္းပါးတာနဲ႔ သိသိသာသာ ဆက္စပ္မႈရွိၿပီး EPA ဟာ ႏွလံုးတုိက္ခုိက္ ခံရတာေၾကာင့္ ေသဆံုးႏုိင္ေျခ နည္းပါးတာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိကာ DPA မွာမူ ေလျဖတ္တာေၾကာင့္ ေသဆံုးႏုိင္ေျခ နည္းပါးတာနဲ႔ သိသိသာသာ ဆက္စပ္မႈရွိတယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။
( Paing A K )
သစ္ထူးလြင္(က်န္းမာေရး)
Thursday, February 11, 2016
"ငါးစားသံုးမႈမ်ားျခင္းက အသက္ရွည္ေစႏုိင္"
Labels:
က်န္းမာေရး,
ဗဟုသုတ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment