Tuesday, July 28, 2015
"ကေလးမ်ားကို ထမင္းဝါးေကၽြးျခင္းက ကူးစက္ေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္"
"ကေလးမ်ားကို ထမင္းဝါးေကၽြးျခင္းက ကူးစက္ေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္"
ကေလးငယ္မ်ားကို ထမင္းဝါးေကၽြးျခင္းေၾကာင့္ အသည္းေရာင္အသားဝါ ဘီပိုးႏွင့္ အျခား ကူးစက္ေရာဂါပိုးမ်ား ကူးစက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
လူႀကီးတစ္ေယာက္၏ တံေတြးတြင္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ရွိေနျခင္းေၾကာင့္ ကေလးမ်ားအား အစားအစာမ်ားကို ဝါးေကၽြးျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေၾကာင္း၊ ကူးစက္ေရာဂါပိုးမ်ားျဖစ္ေသာ ဘီပိုး၊ စီပိုး၊ အသည္းေရာင္အသားဝါပိုးမ်ားသည္ လူႀကီးတစ္ဦးတံေထြးမွ ကေလးမ်ားထံ ကူးစက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာဝန္မ်ားက ေျပာသည္။
“ကေလးေတြကို အစားအစာတစ္ခု ေကၽြးေတာ့မယ္ဆိုရင္ မိဘေတြက ဝါးၿပီး ေကၽြးၾကတာမ်ားတယ္။ အဲဒီ လိုေကၽြးတဲ့အခါမွာ လူႀကီးမွာရွိတဲ့ တံေတြးကေနတစ္ဆင့္ အျခားမလိုလားအပ္တဲ့ ကူးစက္ေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။ အမ်ားဆုံးကေတာ့ တံေတြးကတစ္ဆင့္ ဘီပိုး၊ စီပိုး၊ အသည္းေရာင္အသားဝါပိုးအျပင္ အျခားေသာ ကူးစက္ေရာဂါပိုးေတြကိုလည္း ကူးစက္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ ကေလးကို အစာကို ဝါးၿပီးေကၽြးတာ မျပဳလုပ္သင့္ပါဘူး” ဟု အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာဝန္ ေဒါက္တာေအးေအးလြင္က ေျပာသည္။
တံေတြးဆိုသည္မွာ သန္႔ရွင္းျခင္းမရွိဘဲ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ရွိေနႏိုင္သည့္အတြက္ အစားအစာမ်ားအား ဝါးေကၽြးျခင္းအစား ႀကိတ္၍ေကၽြးျခင္း၊ ေျခေကၽြးျခင္းမ်ားကို ျပဳလုပ္သင့္ေၾကာင္း တံေတြးမွတစ္ဆင့္ ေရာဂါပိုးမ်ားကို ကူးစက္ႏိုင္သည့္အတြက္ ထိခိုက္ရွနာမ်ားျဖစ္လၽွင္ မိမိ၏တံေတြး (သို႔) အျခားသူ၏ တံေတြးမ်ားဆြတ္ျခင္းကို မျပဳလုပ္သင့္ေၾကာင္းလည္း ေဒါက္တာေအးေအးလြင္က ဆက္လက္ေျပာသည္။
“ကၽြန္မတို႔ လူမ်ိဳးေတြမွာ တစ္ခုခုထိခိုက္မိတာပဲျဖစ္ျဖစ္ ပြန္းပဲ့လို႔ ေသြးထြက္တာပဲျဖစ္ျဖစ္ ျဖစ္တဲ့အနာေပၚကို တံေတြး ဆြတ္တတ္ၾကတယ္။ ပါးစပ္ထဲမွာ ငုံထားတတ္ၾကတယ္။ အဲ့ဒါက လြဲမွားတဲ့အယူအဆတစ္ခုလို႔ ထင္ပါတယ္။ တံေတြးက အမ်ားျမင္သလို သန္႔ရွင္းေနတာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ပါးစပ္ထဲမွာက လက္ေပၚမွာမရွိတဲ့ဘက္ တီးရီးယားေတြ ျပည့္ေနတာကို ေတြ႔ရပါတယ္။ အဲ့ဒါေၾကာင့္ ဘယ္သူ႔တံေတြးပဲျဖစ္ျဖစ္ မဆြတ္သင့္ပါဘူး။ တံေတြးကေနတစ္ဆင့္ ေရာဂါပိုးေတြ ကူးစက္ဝင္ေရာက္ႏိုင္ပါတယ္” ဟု ေျပာသည္။
တစ္ေန႔တြင္ လူတစ္ေယာက္ကို တံေတြး ၁ လီတာကေန ၂ လီတာ (ေရသန္႔ဘူးတစ္လုံးစာကေန ၂ လုံးစာ) အထိ ထြက္ေလ့ရွိၿပီး အတိအက်သိရန္ ခက္ခဲေၾကာင္း တံေတြးတြင္ သတၱဳဓာတ္၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္နဲ႔ အျခားဓာတ္ပစၥည္းမ်ားလည္း ပါဝင္ေနေၾကာင္း၊ တံေတြးတြင္ ေရဓာတ္ ၉၉ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္လည္း ပါဝင္ေနေၾကာင္း သိရသည္။
“ပါးစပ္ထဲမွာရွိတဲ့ တံေတြးကေနတစ္ဆင့္ ကိုယ္စားသုံးလိုက္တဲ့ အရသာ ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္၊ ငန္၊ ခါး စတဲ့ အရသာေတြကို သိရွိႏိုင္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ တံေတြးမွာ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ အမ်ားႀကီး ပါဝင္တဲ့အတြက္ အစားေၾကညက္ဖို႔နဲ႔ အလြယ္တကူမ်ိဳခ်ဖို႔ကို ကူညီပါတယ္။ စိုစြတ္မႈမရွိတဲ့ လၽွာ၊ ေျခာက္ေသြ႔ေနတဲ့လၽွာက အရသာကို မခံစားႏိုင္ပါဘူး။ ကိုယ္စားလိုက္တဲ့ အရသာသိဖို႔အတြက္ တံေတြးရွိရတာပါ” ဟု ဆက္လက္ေျပာသည္။
အဆိုပါတံေတြးနည္းပါးၿပီး ေျခာက္ေသြ႔ေသာ ခံတြင္းသည္ အနံ႔ဆိုးမ်ား ထြက္ရွိလာသလို နာက်င္မႈကိုလည္း ခံစားရေလ့ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
Credit: The Ladies News Journal
Labels:
က်န္းမာေရး,
ဗဟုသုတ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment