Tuesday, July 14, 2015
"သစ္သီး (လံုး၀) မစားသင့္ဆံုးအခ်ိန္"
"သစ္သီး (လံုး၀) မစားသင့္ဆံုးအခ်ိန္"
“ဗိုက္ထဲမွာ ဘာအစာမ်ွမရွိတဲ့အခ်ိန္မွသာ သစ္သီးေတြကို စားသင့္ျပီး၊ ထမင္း စားျပီးျပီးခ်င္းမွာေတာ့ သစ္သီး (လံုး၀) မစားသင့္” ေၾကာင္း အင္တာနက္သတင္းလႊာျဖစ္တဲ့ American Daily Health Tips မွာ ၂၀၁၃ ခုႏွစ္၊ ေအာက္တိုဘာ ၁၉ ရက္ေန႔က ေအာက္ပါ အတိုင္း အက်ယ္တ၀င့္ ေဖာ္ျပသြားခဲ့ပါတယ္။
“ဖရဲသီးစားျပီးတိုင္း ေလခ်ဥ္တက္တယ္” “ပန္းသီးစားတဲ့အခါတိုင္း ေလပြလာတယ္” “ဌက္ေပ်ာသီးစားျပီးတာနဲ႔ ဗိုက္နာသလိုလို ျဖစ္လို႔ သန္႔စင္ခန္း၀င္ရတယ္” စသည္ျဖင့္ အခ်ိဳ႕က သစ္သီးနဲ႔ပတ္သက္လို႔ ေစာဒကတက္ၾကပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္မို႔လုိ သစ္သီးမ်ားဆိုင္ရာ ခႏၵာေဗဒသုေတသီ တစ္ဦးျဖစ္သူ အေမရိကန္လူမ်ိဳး ေဒါက္တာ Herbert Shelton က “တကယ္ေတာ့ ဗို္က္ဆာေနတဲ့အခ်ိန္ (အစာအိမ္္ေဟာင္းေလာင္း ျဖစ္တဲ့အခ်ိန္) သစ္သီးတမ်ိဳးတည္းစားရင္ အဲဒီလို က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ိဳးေတြ မျဖစ္ေစပါဘူး။ ထမင္းစားျပီးခါစ ခ်က္ခ်င္းဆိုသလို အသီးေတြ တန္းစားမိတဲ့အခါ (ဒါမွမဟုတ္) သစ္သီးကို တျခားအစားအစာေတြနဲ႔ တြဲစားတဲ့အခါမွသာ ျဖစ္တာပါ။ သစ္သီးနဲ႔ အဲဒီအစားအစာတို႔ ေပါင္းစပ္ဓာတ္ျပဳျပီးေတာ့ ဂက္စ္ထြက္လာျပီး၊ အခ်ဥ္ေဖါက္လာတာမ်ိဳးေပါ့” လို႔ ဆိုပါတယ္။
ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳျပင္ထားတဲ့ သံဗူး/ပုလင္း (ေဖ်ာ္ရည္-သစ္သီးဗူး) ေတြမွာ သစ္သီးေတြကို အပူေပး ျပဳျပင္ထားတာမို႔ ဗီတာမင္နဲ႔ အာဟာရဓာတ္ေတြ ေပ်ာက္ဆံုးကုန္ပါျပီတဲ့။ အကယ္၍ ထိုသစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ဗူးကို မျဖစ္မေန ေသာက္ရတဲ့အခါမွာ ခ်က္ခ်င္းၿမိဳမခ်ဘဲ ေခတၱငံုထာားျပီးမွသာ မ်ိဳခ်သင့္ေၾကာင္း၊ အဲဒီလိုျပဳျခင္းက အခ်ိဳရည္နဲ႔ ခံတြင္းထဲက တံေတြးတို႔ ေပါင္းစပ္မိျပီး အခ်ိဳရည္ထဲမွာပါတဲ့ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ ဓာတ္ေငြ႔ေတြ ပ်က္္ျပယ္သြားကာ အစာအိမ္ကို ေဘးဥပါသ္ မျဖစ္ေစေတာ့ပါဘူးတဲ့။
လတ္ဆတ္တဲ့ ေအာ္ဂဲနစ္သစ္သီး၀လံေတြဟာ အဆိပ္အေတာက္ေျပေစျခင္း၊ ခႏၵာကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစျခင္း၊ သက္ရွည္က်မၼာေစျခင္း၊ က်န္းမာစြာ ဘ၀ေနထိုင္မႈကို ပံံ့ပိုးျခင္း စတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ရရွိေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဗိုက္ဆာ (အစာအိမ္္ေဟာင္းေလာင္းျဖစ္) ေနတဲ့အခ်ိန္ သစ္သီးေတြ စားျခင္းက ဆံပင္မျဖဴေစေၾကာင္း၊ ဦးေခါင္းထိပ္မေျပာင္ေစေၾကာင္း၊ စိတ္ဖိစီးမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးနိုင္ေၾကာင္း၊ မ်က္ကြင္းညိုျခင္းကို သက္သာေစေၾကာင္း ေဒါက္တာ Shelton က ဆိုထားပါတယ္။
Credit : Myanmar.77
Labels:
က်န္းမာေရး,
ဗဟုသုတ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment