Sunday, March 20, 2016

"အခ်ိဳမႈန္႔ စားသင့္၊ မစားသင့္"


"အခ်ိဳမႈန္႔ စားသင့္၊ မစားသင့္"

အစားအေသာက္ေတြ အရသာရွိေစဖို႔ အခ်ိဳမႈန္႔ကို ေနရာတကာ သံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ တရုတ္ အစားအစာအမ်ားစု၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဘူးေတြ၊ စြပ္ျပဳတ္နဲ႔ ျပဳျပင္မြမ္းမံထားတဲ့ အသားေတြမွာ ထည့္ၾကပါတယ္။

အခ်ိဳမႈန႔္ရဲ႕ အဓိက ဓာတုပစၥည္းက Monosodium Glutamate (MSG) ျဖစ္ၿပီး အေမရိကန္လိုႏိုင္ငံက အစားအေသာက္ ကြပ္ကဲမႈအဖြဲ ့FDA ကေတာ ့ ေယဘုယ်အားျဖင္ ့ အႏၱရာယ္မရွိဘူးလို႔သာ သတ္မွတ္ထားေပမယ့္ အျငင္းပြားၾကတာေတြ ရွိလာၾကတာမို႔ အစားအေသာက္ေတြမွာ MSG ပါဝင္မႈကို စာတမ္းကပ္ဖို႔ေတာ့ ညႊန္ၾကားလာပါတယ္။ ဆယ္စုနွစ္ေပါင္းမ်ားစြာခ်ီၿပီး အရသာအတြက္ သံုးလာတဲ့ ဒီအခ်ိဳမႈန္႔မွာ စားၿပီးရင္ တခ်ိဳ႕လကၡဏာေတြ ရွိလာတာ ေတြ႔ၾကရတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။

အခ်ိဳမႈန္႔ပါတာေတြ စားၿပီးရင္ ေခါင္းကိုက္၊ အေရျပားေတြနီ၊ ေခြ်းေတြျပန္၊ မ်က္ႏွာႀကီးတင္းေနသလိုျဖစ္၊ ထံုတာ၊ က်င္တာေတြ ခံစားရ၊ ႏွလံုးခုန္ျမန္၊ ရင္ဘတ္ေအာင့္၊ ပ်ိဳ႕အန္၊ အားနည္း စတာေတြ ျဖစ္တဲ့သူေတြရွိတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ သုေတသန ျပဳခ်က္ေတြအရေတာ့ လူနည္းစုမွာသာ ျဖစ္ၿပီး တိတိက်က် အခ်ိဳမႈန္႔ေၾကာင့္လို႔ သက္ေသျပစရာလည္း မေတြ႔ဘူး ဆိုျပန္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အခ်ိန္တိုခံစားရတဲ့ ဒီလကၡဏာေတြက ဘာကုသမႈမွ မလိုဘဲ သက္သာသြားတတ္တာမို႔ အခ်ိဳမႈန္႔စားလို႔ ျဖစ္တယ္ထင္ရင္ ေရွာင္ဖို႔သာ ေျပာၾကပါတယ္။

အခ်ိဳမႈန္႔ထဲက MSG အေၾကာင္း

တခ်ိဳ႕ကလည္း MSG စားရင္ ပန္းနာရင္က်ပ္၊ ေခါင္းကိုက္၊ ဦးေႏွာက္ ထိခိုက္ေစလိမ့္မယ္လို႔ ေျပာၾကသလို အစားအစာ ကြပ္ကဲသူေတြကလည္း အႏၱရာယ္မရွိဘူးလို႔ ဆိုၾကျပန္တာပါ။ တကယ္ေတာ့ အခ်ိဳမႈန္႔ရဲ႕ အဓိကပစၥည္း MSG က အရသာအတြက္ အေတာ္အဆင္ေျပတာပါ။
လူမွာလိုအပ္တဲ့ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္အႏြယ္ဝင္ ဂလူတားမိတ္နဲ႔ ဆိုယီယမ္ ေပါင္းထားတာေပါ့။ ဂလူတားမိတ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာလည္း ထုတ္လုပ္ၿပီး အစားအေသာက္ေတြမွာလည္း ပါဝင္တဲ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ လုပ္ေဆာင္ေပးတဲ့ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ပါ။ ကစီဓာတ္ေတြကို အခ်ဥ္ေဖာက္ရင္ ဂလူတားမိတ္ဓာတ္ရသလို သဘာ၀အစားအစာေတြမွာလည္း ပါဝင္ေနတာပါ။ MSG က အေျခခံအရသာျဖစ္တဲ့ ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္၊ ငန္၊ ခါး ဆိုတဲ့ အရသာေတြကို အားျဖည့္ေပးတာပါ။

ဘာေၾကာင့္ အႏၱရာယ္ရွိတယ္ ထင္ၾကသလဲ

MSG ရဲ႕ glutarmate ဂလူတားမိတ္က ဦးေႏွာက္ထဲက အာရံုသတင္းပို႔သမားပါ။ အထူးသျဖင္ ့တက္ၾကြလႈပ္ရွားမႈနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ အာရံုေတြကို ဆဲလ္ေတြဆီ သတင္းပို႔ေပးတာေပါ့။ ပမာဏမ်ားရင္ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစတဲ႔ excitotoxin လို႔ ေခၚၾကပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တယ္လို႔ ယူဆၾကတာပါ။ နည္းနည္းပါးပါးက ျပႆနာမေတြ႔ရဘဲ သိပ္မ်ားရင္ေတာ့ ဦးေႏွာက္ထိခိုက္ေစတာကို ၾကြက္ေတြမွာ စမ္းသပ္ ေတြ႔ရတယ္ဆိုပါတယ္။

တခ်ိဳ႕ကေတာ႔လည္း MSG စားၿပီးရင္ ေခါင္းကိုက္၊ ၾကြက္သားေတြ ေတာင့္တင္း၊ ထံုက်ဥ္တာေတြျဖစ္၊ အားနည္းၿပီး အေရျပားေတြ နီရဲလာတာမ်ိဳး ျဖစ္ၾကတယ္လို႔ ဆိုၿပီး ဒါကို တရုတ္စားေသာက္ဆိုင္ လကၡဏာစု Chinese restaurant syndrome လို႔ေတာင္ ေခၚၾကျပန္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ လူတေယာက္နဲ႔ တေယာက္ တုံ႔ျပန္တာ မတူသလို စားတဲ့ပမာဏ အနည္းအမ်ားေပၚလိုက္ၿပီးလည္း မတူညီၾကတာ ေတြ႔ရတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ တခ်ိဳ႕လည္း စားလိုက္ရင္ ပန္းနာ၊ ရင္က်ပ္ ထလာတတ္တယ္ ဆိုျပန္ပါတယ္။ အေသအခ်ာ ဆက္ႏြယ္မႈေတာ့ ရွာမရျပန္ပါဘူး။

အခ်ိဳမႈန္႔ပါလို႔ အရသာရွိတဲ့ အစားအစာကိုစားလို႔ ေက်နပ္နွစ္သိမ့္မႈ ရရင္ ခဏခဏ မစားျဖစ္ေတာ့တာမို႔ ကယ္လိုရီ မတက္ ဝိတ္က်ေစတယ္လို႔ တခ်ိဳ႕ဆိုသလို စားေကာင္းလို႔ ခဏခဏစာရင္း ဝိတ္တက္ေစတယ္လို႔ ျငင္းသူေတြကလည္း ျငင္းျပန္ပါတယ္။

ဘာလုပ္ၾကမလဲ

အခ်ိဳမႈန္႔ထဲက MSG နဲ႔ ပတ္သက္ရင္ အႏၱရာယ္လံုးဝမရွိလို႔ ဆိုတဲ့အျမင္နဲ႔ ဦးေႏွာက္ ထိခိုက္ေစတယ္ဆိုတဲ့ အျမင္ဆိုၿပီး အစြန္းႏွစ္ဖက္ အခ်င္းမ်ားေနၾကတာပါ။ ဒါကို ၾကည့္ၿပီး ရွင္းလင္းတဲ့ ေကာက္ခ်က္ဆြဲေတြကေတာ့ ပမာဏသင့္တင့္ရံု စားတာက ျပႆနာမရွိဘူး ဆိုတာပါဘဲ။ အရမ္း အမ်ားႀကီးကို တႀကိမ္တည္း တေန႔မွာ စားမိရင္ေတာင္မွ အႏၱရာယ္ရွိႏိုင္တယ္လို႔လည္း ဆိုၾကပါတယ္။ လူေတြရဲ႕ တုံ႔ျပန္မႈ၊ ခံႏိုင္ရည္ေတြအေပၚ မူတည္ေနတာမို႔ တေန႔ ဘယ္ေလာက္စားရမယ္လို႔ ပမာဏကို သတ္မွတ္ဖို႔ကလည္း ခက္ခဲျပန္တဲ့အတြက္ ကိုယ့္ဘာသာ ခ်င့္ခ်ိန္ရမွာပါ။

မ်က္စိစံုမွိတ္ ျငင္းဆန္ေနတာမ်ိဳး ျဖစ္ေစ၊ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ႀကီးစားေနတာမ်ိဳး ျဖစ္ေစ အစြန္းႏွစ္ဖက္ကို ေရွာင္ၾကဥ္ႏိုင္ၾကရင္ အဆင္ေျပမွာပါ။

ကိုယ့္အေတြ႔အႀကံဳေပၚ မူတည္ၿပီး စားလို႔ မတည့္သလို ခံစားရရင္ မစားပါနဲ႔လို႔ ရိုးရိုးရွင္းရွင္း မွတ္ခ်က္ေပးတဲ႔ ပညာရွင္ေတြလည္း ရွိပါတယ္။ ပံုမွန္ နည္းနည္းပါးပါး စားေနၿပီး ဘာမွမျဖစ္ရင္ အထူးအေထြ ေရွာင္ၾကဥ္ေနစရာ မလိုဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။

အထူးသျဖင့္ေတာ့ အိတ္ေတြ၊ ဘူးေတြ၊ ပလတ္စတစ္ထုတ္ေတြနဲ႔ အသင့္စားႏိုင္ေအာင္ စီမံထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြမွာ MSG ပါဝင္မႈ မ်ားတာမို႔ အဲဒါေတြကေတာ ့ အေထြေထြ က်န္းမာေရးအတြက္ပါ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

ျဖစ္ႏိုင္ရင္ေတာ့ အခ်ိဳမႈန္႔ နည္းနည္းပါးပါးသာ ပါဝင္တဲ့ အာဟာရျပည့္စံုမွ်တေအာင္ စီမံထားတဲ႔ အစားအစာေတြ စားသံုးတာကေတာ့ စိတ္အခ်ရဆံုးလို႔သာ ေကာက္ခ်က္ခ်က္ခ် ဆံုးျဖတ္ေပးၾကတာကို ေတြ႔ရတဲ့အေၾကာင္း ဗဟုသုတ ေဝမွ်ေပး လိုက္ပါတယ္။

ေဒါက္တာသက္ဦး

Credit: ဧရာဝတီ

No comments:

Post a Comment