Wednesday, March 30, 2016
"ဆီးျဖဴးသီးရဲ႕ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳး (၇) မ်ိဳး"
"ဆီးျဖဴးသီးရဲ႕ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳး (၇) မ်ိဳး"
ဆီးျဖဴသီးကုိ ျမင္ဖူး စားဖူးၾကပါသလား။ အညာမွာေတာ့ အေတာ္ေပါပါတယ္။ ဒီလုိ ေႏြရာသီတစ္ေလွ်ာက္လုံး ေပၚေပါက္တတ္ၿပီး ဒီအတုိင္း တစ္ကိုက္ကိုက္လုိက္ၿပီးတာနဲ႔ ေရေသာက္လုိက္ရင္ ဘယ္လုိ အရသာေလး လွ်ာေပၚမွာ က်န္ေနသလဲဆုိတာ စားဖူးသူတုိင္း သိပါလိ့မ္မယ္။ ဆီးျဖဴသီးကုိ ဒီအတုိင္းလည္း စားၾကသလုိ၊ ငပိ၊ ပုဇြန္ေျခာက္ စတာေတြနဲ႔လည္း အခ်ိဳအစပ္ ခ်က္စားၾကပါတယ္။ အညာမွာေတာ့ သိပ္ေပါလြန္းလုိ႔ အခ်ဥ္သိပ္ၿပီး စားၾကပါတယ္။ ဆီးျဖဴးသီးရဲ႕ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳး (၇) မ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပးလုိက္ပါတယ္။
၁။ က်န္မာေရးကို အက်ိဳးျပဳတဲ့ ဓာတ္ေတြ
ဆီးျဖဴသီးမွာ က်န္းမာေရးကို အက်ိဳးျပဳႏုိင္တဲ့ ဓာတ္ေတြ ေျမာက္မ်ားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ calcium, phosphorus, iron, copper, potassium, manganese, magnesium, chromium, vitamins A နဲ႔ B စတဲ့ဓာတ္ေတြအျပင္ dietary fiber လည္း ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေရဓာတ္ 80% ပါ၀င္ၿပီး ကယ္လုိရီလည္း လုံး၀မပါသေလာက္ နည္းပါးပါတယ္။
၂။ ဆံပင္ကုိ သန္စြမ္းနက္ေမွာင္ေစၿပီး အသားအေရကုိ ၾကည္လင္၀င္းပေစႏုိင္တယ္
ဆီးျဖဴသီးမွာ ဗီတာမင္ C ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္လုိ႔ ဆံပင္သန္စြမ္း နက္ေမွာင္ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အသားအရည္ကုိ ေထာက္ပ့ံမႈေတြ အမ်ားႀကီး ေပးႏုိင္တဲ့ ဗီတာမင္ C နဲ႔ အျခားသတၳဳဓာတ္ေတြလည္း ပါ၀င္ပါတယ္။
၂။ မ်က္စိအျမင္ကုိ ၾကည္လင္ေစတယ္
ဆီးျဖဴသီးမွာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ သက္ေစာင့္ဓာတ္ျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္ C ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္။ မ်က္စိ မႈန္၀ါးျခင္း၊ မ်က္လုံး ႀကိမ္းျခင္း၊ အရြယ္မတုိင္မီ မ်က္စိကြယ္ျခင္း စတာေတြကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
၃။ ေသြးတုိးေသြးက် ေရာဂါသည္ေတြအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ေဆး
ဆီးျဖဴသီးကို ပုံမွန္စားသုံးေပးပါက ေသြးေပါင္ခ်ိန္မမွန္ျခင္း၊ ေသြးတုိးျခင္း၊ ေသြးက်ျခင္း စတာေတြကို ကာကြယ္ တားဆီးေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဆီးျဖဴသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဗီတာမင္ C ဟာ ေသြးထဲရွိ ကိုလက္စထေရာနဲ႔ သၾကားဓာတ္ပါ၀င္မႈကုိ သန္႔စင္ေစၿပီး ေသြးခဲျခင္း၊ ေသြးေၾကာပိတ္ျခင္းေတြကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
၄။ ႏွလုံးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးတယ္
ဗီတာမင္ C ဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္လုိ႔ ႏွလုံးေရာဂါနဲ႔ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ ေပးႏုိင္ပါတယ္။
၅။ အရြယ္တင္ ႏုပ်ိဳေစတယ္
အရြယ္မတုိင္ခင္ အုိမင္းရင့္ေရာ္ျခင္း၊ အသားအရည္ ပ်က္ဆီးျခင္း၊ အသားအေရ ေျခာက္ကပ္ျခင္း၊ အေရတြန္႔ျခင္း စတာေတြအတြက္လည္း ဆီးျဖဴသီးကို ပုံမွန္စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ပါတယ္။
၆။ သြားနဲ႔ အ႐ုိးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္
ဆီးျဖဴသီးမွာ ဗီတာမင္ C, B, A စတဲ့ ဓာတ္ေတြကုိ ပါ၀င္လုိ႔ သြားေတြကုိ ျဖဴေဖြး က်န္မားေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အရုိးပ်က္ဆီးမႈကိုလည္း ထိန္ေပးၿပီး အရုိးေတြကို ခုိင္မာေစပါတယ္။
၇။ ကင္ဆာေရာဂါကို အကာကြယ္ေပးႏုိင္တယ္
ဗီတာမင္ C ဓာတ္ ပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲကုိ နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ၀င္ေရာက္လာမည့္ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကုိ တုိက္ျဖတ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္လုိ႔ ကင္ဆာဆဲလ္ ျဖစ္ေပၚမႈကုိ ထိေရာက္စြာ တားဆီးေပးပါတယ္။
နတ္စည္ေတာ္ (Shwemom)
Credit: Shwemom
Labels:
က်န္းမာေရး,
အစားအေသာက္
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment